Здраве и красота

Естествени лекове при слънчево изгаряне

Отвара от зелен чай и мента

22.06.2015г. / 14 14ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Лятото – любим сезон, в който почивката на море или планина е дългоочаквана. Сред забавленията, които сезонът ни предлага са и слънчевите бани. Въпреки че използваме слънцезащитна козметика, случва се слънцето да остави червени и болезнени следи върху кожата ни.

Маски с краставица, алое вера, кисело мляко са само част от натуралните грижи, които помагат при слънчево изгаряне. Запишете си и следващите грижи и имайте едно спокойно лято.

Картофена паста

Картофите са един от най-добрите естествени лекове, които могат да облекчат кожните раздразнения, изгаряния, дори ухапвания от насекоми. Ако слънчевите бани са оставили след себе си червена, пареща и болезнена кожа, направете си паста от картофи.

За целта може да използвате ренде или блендер. Пастата се поставя върху кожата и се оставя да действа 15-20 минути. След това изплакнете и нанесете овлажняващ крем.

Отвара от зелен чай и мента

Ментата естествено охлажда и успокоява кожата след слънчеви изгаряния, докато таниновата киселина в зеления чай помага за облекчаване на болката. За да намалите неразположенията след слънчево изгаряне, направете си отвара от двете билки.

Изчакайте отварата да се охлади и след това я изстудете добре в хладилник. С мека памучна кърпа направете компреси и приложете върху засегнатите места. След като приключите с компресите, нанесете овлажняващ крем.

Компрес с етерични масла

Някои етерични масла могат да бъдат вашият естествен лек при слънчево изгаряне. Ако все още не сте открили сезона на слънчевите бани, но вече имате планове, предварително във формички за лед налейте вода или отвара от лайка и във всяко контейнерче добавете по няколко капки масло от лавандула, а след това ги поставете в камерата.

След плаж поставете кубчетата лед в тензух и приложете върху кожата. Ако предварително не сте си направили ледени кубчета, напоете мека памучна кърпа със студена вода, капнете малко от маслото и приложете компреса върху кожата.

Свежи листа

Един малко познат, но много ефикасен лек е този с листата от маруля или зеле. Сложете няколко листа в студена вода, а след това ги дръжте в хладилник, докато се охладят добре. Приложете ги върху засегнатите места.

Свързани статии

Само няколко минути след като листата са се докоснали до кожата ви ще почувствате облекчение.

Розова вода

Розовата вода прави кожата мека, красива и се препоръчва при слънчеви изгаряния, както и при други кожни раздразнения.

Щом настъпи лятото винаги съхранявайте в хладилника шишенце с розова вода. Когато я нанесете охладена върху кожата, тя мигновено ще я успокои и ще намали болката и зачервяванията.

Снимка: istock

Коментирай