Здраве и красота

Какво освен храната влияе на кръвната захар?

Много неочаквани дейности могат да предизвикат скок или спад в нивата на глюкозата в кръвта

18.06.2015г. / 10 51ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Когато се заговори за кръвна захар, нещото, което всички предполагат, че повишава нейните нива, е храната и по-точно сладкишите.

Това не е вярно. Би било много лесно да живееш с диабет, ако просто трябва да изключиш захарта и десертите. Има много други фактори, които предизвикват повишение в нивата на глюкозата. Кои са те?

Храни

Естествено, храните са на първо място. Това е най-очевидният фактор, с който трябва много да се внимава. Въглехидратите повлияват нивата на кръвната захар най-много, което я кара да се покачва много бързо.

Важно е да се следи приемът на въглехидрати с всяко хранене и да се приемат сложни въглехидрати, които се разграждат бавно и освобождават повече енергия.

Упражнения

Не е за вярване, но упражненията причиняват скок в нивата на кръвната захар. Тренировките оказват въздействие върху глюкозата в кръвта преди, по време на и след физическото натоварване.

Обикновено леките упражнения предизвикват съвсем нормални и незабележими повишения в нивата на кръвната захар. Но тежките и изтощителни натоварвания могат да доведат както до рязък скок, така и до спад на глюкозата. И двата случая крият голям риск за здравето.

Лечение

Някои медикаменти причиняват скокове в нивата на захарта. Ако сте на лечение с някакви лекарства, трябва да се отбележи влиянието им върху захарта, най-вече ако имате проблем с нея.

Различни фактори, като време на прием на лекарството, могат да имат различен ефект върху нивата на кръвната захар. Някои лекарства имат и странични ефекти, които повлияват нивата на кръвната захар.

Стрес, болести и наранявания

Когато тялото ви е стресирано, неразположено или контузено, то започва да отделя хормони като адреналин (хормон на стреса), глюкагон (хормон на растежа) и кортизол (стероиден хормон на стреса).

Това кара черният дроб да освобождава глюкоза като по този начин инсулиновата резистентност се повишава.

Липса на сън

Липсата на сън оказва голямо влияние върху нивата на кръвната захар, което кара тялото да произвежда много повече инсулин от необходимото. Няколко проучвания са установили, че недостатъчното количество сън влошава контрола на диабета, инсулиновата резистентност, наддаването на тегло и увеличава приема на храна.

Свързани статии

Хормони

Нивата на кръвната захар варират спрямо месечния цикъл. Наблюдават се значителни колебания преди и след настъпването на менструацията.

Дехидратация

От огромно значение е правилното хидратиране през деня, тъй като обезводняването предизвиква скокове в нивата на кръвната захар. Това е компенсаторен механизъм на тялото, който има за цел да го предпази от липсата на жизненоважни течности. Това обаче усложнява ситуацията с кръвната захар, особено за хора с диабет тип 1 или 2.

Алкохол и тютюнопушене

Тютюнопушенето влошава инсулиновата резистентност, а също предизвиква и редица други проблеми, които могат да усложнят диабета.

Когато пиете алкохол, черният ви дроб се фокусира върху разграждането на алкохола и не отделя толкова захар в кръвта, което води до спад в нивата на захарта, особено на празен стомах.

Коментирай