Здраве и красота

7-те храни за дълголетие

Не пропускайте да ги похапвате

15.07.2015г. / 11 30ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Всички искаме да живеем дълго. Някои се надяват съдбата да се смили над тях и да ги дари с вечен живот.

Колкото и да мечтаем, не само съдбата е в състояние да ни помогне – ние самите също сме! Само трябва да се обърнем и към майката природа. Тя може да ни дари с храни, които определено удължават живота, тъй като ни правят по-здрави!

Кои са страхотните храни за дълголетие, които трябва да присъстват на трапезата ни всеки ден?

1. Чесън

Чесънът може да е миризлив, но е изключително полезен. Според няколко проучвания, чесънът съдържа някои растителни съединения, които се борят с растежа на канцерогените в тялото.

При жените чесънът помага в намаляване риска от рак на дебелото черво повече от другите видове.

Просто добавяйте чесън към всички свои ястия (където е възможно), за да си осигурите здраве!

2. Авокадо

Страхотното кремообразно авокадо е невероятен източник на полезни мазнини, които понижават лошия холестерол и повишават добрия. Това намалява риска от сърдечни заболявания, които са убиец №1 на нашето съвремие.

Авокадото е идеално допълнение към салати, дресинги, сосове, разядки за мазане.

3. Шоколад

Какво ще кажете за шоколада? Да! Разбира се, че всеки се радва, щом шоколадът попада в този хубав списък с полезни храни.

Колкото по-високо съдържание на какао има, толкова по-добре за здравето. Какаото е пълно с антиоксиданти, които предпазват от всякакви здравословни проблеми, най-вече сърдечносъдови заболявания и рак.

В допълнение, какаото запазва здравето на кръвоносните съдове, което е друг начин за намаляване риска от сърдечносъдови усложнения.

4. Орехи

Шепа орехови ядки на ден ви зарежда с мощна доза антиоксиданти. Те помагат в борбата с вредата на свободните радикали, които водят до стареене и рак. Изследванията показват, че орехите могат да подобрят нивата на холестерола и да регулират теглото. Хапвайте няколко ореха за закуска или ги добавете към салати и овесени каши.

5. Домати

Доматите съдържат големи количества от антиоксиданта ликопен – един от най-мощните борци срещу рака.

Доматите са много богати на витамин С, който помага за повишаване на имунитета. Те са чудесна храна за сурова консумация и за готвене. Можете да ги добавите по най-разнообразни начини в менюто си.

Тук можете да видите 8 чудни рецепти с домати.

Свързани статии

6. Маслини

Маслините и зехтинът са изпълнени с полезни мазнини, които предпазват сърцето и мозъка здрави и добре функциониращи.

Някои изследвания показват, че редовната консумация на маслини и зехтин намалява риска от инсулт няколко пъти.

7. Червено вино

Червеното вино съдържа ресвератрол – вещество, което много проучвания показват, че подобрява нивата на лошия холестерол като намалява риска от рак и забавя стареенето. Казвайте си „наздраве“ с една чаша червено вино на ден! В името на дълголетието ви е!

Коментирай