Здраве и красота

Най-подходящите и полезни упражнения за вкъщи

Как да стегнем фигурата лесно у дома?

20.08.2015г. / 15 50ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Леките упражнения всеки ден са от огромна важност за здравето и фигурата. Ако не харесвате ходенето на фитнес или нямате време да посещавате специални спортни зали, можете да превърнете дома си в прекрасно място за тренировка.

Кои са най-важните упражнения за стегната женска фигура, които можете да правите съвсем спокойно вкъщи?

Стъпала



Изкачването на стъпала стяга бедрата и дупето. Ако няма къде да изкачвате стъпала, направете го вкъщи. Вземете една ниска пейка и започнете да се качвате с десния крак на нея. Направете 20 повторения. След това още толкова с левия крак. 

Упражнението става чудесно и на степер, ако имате у дома.

Класически лицеви опори



Поставете ръцете на нивото на раменете. Пръстите на краката поемат тежестта на задната част на тялото. Започнете да правите лицевите опори като се стараете да не извивате тялото. Спазете изправената линия. Направете 30 повторения.

Лицевите опори стягат гръдния кош, раменете, трицепсите и повдигат бюста.

Нападите на бегача

 

Вземете две гирички по 2 кг. Вдигнете ги към гръдния кош и започнете да правите подстъпи напред с единия крак, после с другия. Направете това няколко пъти. След това свалете гирите до тялото и отново направете няколко полуклека като редувате краката.

Усукани коремни преси

 

Легнете по гръб. Стиснете със задната част на краката една средно голяма възглавница и започнете да правите коремни преси – всяка насочена към срещуположното коляно. 

Клекове с гирички

 

Вземете гиричките по 2 кг. Вдигнете ги над раменете и започнете да правите клекове. Не е нужно да ги правите докрай. Полуклековете също са подходящи. Правете по 30 повторения. 

След това ги свалете под нивото на тялото и направете още 30 клека.

Клековете и полуклековете са полезни за стягане и оформяне на бедра, прасци, мускули на малкия таз, рамене и дупе.

Клекове с гръб към стената

 

Отново вземете гиричките. Вдигнете ги на нивото на таза. Опрете дупето си на стената и започнете да правите клекове, плъзгайки се по стената. Задръжте за няколко секунди в клекнало положение. 

Направете упражнението в 30 повторения. Помага за стягане на бицепсите и гръбните мускули, както и тези на бедрата и в долната част на дупето.

Странично вдигане на гирички

 

Вземете гиричките по 2 кг. Повдигайте ги странично до изравняване на тежестта с раменете. Упражнението стяга раменете, гръдните мускули, прасците и мускулите на плешките.
 

Клекове на врата

Това упражнение е много удобно за изпълнение вкъщи. Отворете вратата. Застанете с лице срещу нея. Хванете се за двете й дръжки и започнете да правите клекове. Така пренасяте опората на гърба, седалището, бедрата и прасците.

Направете серия по 30 повторения.

Снимки: iStock

Коментирай
Свободно време