Носенето на височки токчета прави краката да изглеждат стройни, слаби, фигурата по-изваяна. 
Няколкото допълнителни сантиметра височина ви дава самочувствие и горда походка, но струват ли си тези предимства вечните мазоли, кръв и болка? Ами подутите и болезнени пръсти (най-вече малките)? 

Замисляли ли сте се какво ще се случи с краката ви, когато „слезете“ от високите токчета?

1. Краката ви всъщност ще станат по-дълги

Носенето на токове всъщност оптически измамно прави краката да изглеждат дълги. Истината е, че те се удължават реално, когато носите ниски обувки. 

Изследователите са открили, редовното ходене на високи токове прави крачките значително по-къси, което предизвиква скъсяване и на мускула на прасеца. Това се случва, защото когато се опитвате да пазите равновесие и намалявате дължината на крачката, мускулът не се разгъва до пълния си капацитет.

С комбинация от подходящите упражнения това се коригира.

2. Петите може да започнат да ви болят

Това се случва, защото не само мускулите на прасците се скъсяват, но и ахилесовите сухожилия.

Сухожилията трябва редовно да се разтягат и използват до максималния им капацитет, за да не губят еластичността си.

Болката се появява, защото мускулите и сухожилията отново трябва да се разтегнат, когато слезете от токчетата. 

3. Болките в коленете изненадващо изчезват

Центърът на тежестта се измества напред, когато носите токчета, което е против природните закони. Това означава, че допълнителното натоварване върху сухожилията и ставните връзки на коленете ще доведе до болка и дори по-сериозни проблеми. 

4. Балансът ви се подобрява

Редовното носене на високи токчета постепенно уврежда вестибуларния апарат. Това може да доведе до чести падания, губене на равновесие и дори може да се случи, докато сте вкъщи, не само по улицата.

Според едно южнокорейско проучване само няколко години носене на токчета води до износване на костите на петите и дисбаланс между мускулите от двете страни на глезените, както и в предната и задната част на прасците.  

Още по темата

5. Гърбът ви ще се чувства много по-добре

Дупето ви стърчи по-назад, когато носите токчета и това е страхотно, нали? 

Не и за гърба ви. Изместването на центъра на тежестта причинява болки в гърба, които изчезват, след като свалите токовете. 

И това не е просто болка, а може да причини много повече щети на гръбнака и лумбалните мускули, които го стабилизират. 

В някои случаи на прекомерно дълго носене на високи токове се получава състоянието спондилолистеза, при което един прешлен се приплъзва встрани от редицата, което може да причини увреждане на нервите и силна болка.