Здраве и красота

Защо не бива да прекаляваме с консумацията на протеини?

Появата на лош дъх е една от причините

17.09.2015г. / 15 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Протеините са тези хранителни вещества, които помагат да изградим мускули, да свалим излишните килограми, дават енергия, но всичко това, когато се намират в баланс с други полезни храни. Изключването на въглехидратите от менюто ви и замяната им с храни богати на протеини, може да има негативни последствия не само върху функцията на бъбреците, но и върху целия организъм. Вижте повече.

Лош дъх

Когато консумирате минимални количества въглехидрати, тялото преминава в състояние, наречено кетоза. Процесът на изгаряне на мазнини вместо въглехидрати е чудесен, когато искате да отслабнете, но и не за дъха ви.

Когато тялото изгаря излишните мазнини, то произвежда химикали, наречени кетони. Дори честото миене на зъбите не може да ви помогне да се справите с неприятния дъх.

Загуба на настроение

Може ли консумацията на твърде много протеини да се отрази на настроението ни? Според учени – да. Мозъкът ни се нуждае от въглехидрати като захар и скорбяла (разбира се в умерени количества), за стимулиране на производството на хормона серотонин.

Според австралийско проучване, проведено сред хора с наднормено тегло, тези които са спазвали строга диета с ниско съдържание на въглехидрати в рамките на година, са били много по-раздразнителни в сравнение с тези, които са били на диета включваща повече полезни въглехидрати и по-малко мазнини. Споменава се, че и двете групи са загубили приблизително едно и също тегло.

Свързани статии

Поява на запек

Пилешките гърди и изварата са чудесни за изграждане на мускули. Но за да поддържате една здрава храносмилателна система и да ходите редовно по голяма нужда, стомахът ви се нуждае от полезни фибри. Препоръчителния дневен прием е от 25 до 35 грама фибри. Ако те липсват в менюто ви, ще се появят запек, подут корем и дискомфорт.

Наддаване на тегло

Високото съдържание на протеини в ежедневното хранене може да помогне за свалянето на няколко излишни килограма, но в краткосрочен план. Проучване е установило, че хората, чиито хранителен план включва 90% консумация на протеини е много вероятно да достигнат наднормено тегло, в сравнение с тези, които имат баланс в приетите храни.

Коментирай
4 rate up comment 0 rate down comment
info ( преди 8 години )
Като цяло типичен broscience, както се вика. Статията пре спокойно можеше да я кръстите митове и легенди. Наддаване на тегло от протеин? Хайде малко проучвайте нещата. Тегло се наддава при калориен излишък, а не от състава на храните. Вече в зависимост от физическата активност и спецификата на организма този излишък може да се превърне в мазнини или в мускули. Но не протеина води до наднормено тегло а превишаването на дневния изискуем калориен праг!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар