Бельото е неизменна част от нашето облекло, независимо че не се вижда. То играе много по-голяма роля за здравето, отколкото подозираме. Затова и изборът на бельо е от огромно значение.

Кои са най-честите грешки, които допускаме в избора на бельо, които вредят на здравето?

Грешка №1 – прекалено стегнато бельо

Твърде плътното бельо може да предизвика протриване и дразнене по кожата и лигавиците на гениталиите. Много жени предпочитат стегнатото бельо, за да стягат проблемни зони, които искат да прикрият.

Непрекъснатото триене не е препоръчително, защото това е предпоставка за размножаване на бактерии и поява на инфекции.

Грешка №2 – носенето на прашки

Носенето на прашки трябва да става само в определени и най-вече наложителни случаи – когато носите дреха, която абсолютно налага прикриването на бельото.

Ежедневното носене на прашки обаче също крие риск от сериозни инфекции, най-вече причинени от фекални бактерии, пренесени от ануса към вагината. Прашките са изключително лесен начин за пренасяне на тези бактерии към вагината.

Разпространението на ешерихия коли от ануса става посредством плъзгането на прашката, провокирано от движенията на тялото.

Грешка №3 – влажно или пропито с пот бельо

Може да ви се струва налудничаво, но ако наистина искате да запазите здравето на вагината си, трябва да носите със себе си резервен чифт бельо, за да можете да смените навлажнения или изпотен чифт веднага щом се наложи.

Задържането на влага в интимната област създава среда за развитие на инфекции. Ако върху бельото си носите и найлонов чорапогащник, картината се усложнява още повече, защото найлонът допълнително запарва кожата.

Грешка №4 – не носите бельо

Снимка: iStock

Мислите, че след като така и така е здравословно да се носи „дишащо“ бельо, значи ходенето без бельо е най-добре? Огромна грешка!

Когато не защитавате с бельо вагината си от милиардите бактерии, които биха могли да навлязат от мръсните дрехи, подлагате на сериозен риск здравето си.

Грешка №5 – носенето на синтетични материи и коприна

Дантелените и сатенени бикини може и да са секси, но тези материи не са препоръчителни що се отнася до бельото.

Памукът е най-подходящият плат за здравословно бельо, който няма да запарва интимната ви област и няма да създава предпоставки за поява на инфекции и кожни обриви.

Още по темата

Грешка №6 – оформящо бельо

Споменахме вредата от ластичното бельо, няма как да не подчертаем и опасностите, които оформящото бельо крие.

Оформящото бельо е направено от еластични материи, най-вече синтетични, които не позволяват естественото проветрение на кожата и лигавиците на гениталиите.

Експертите са категорични, че стягащото бельо дори може да причини мравучкане и изтръпване на долните крайници заради притискането на нервите, инервиращи мускулатурата на долните крайници и таза.

Грешка №7 – не ползвате антибактериален сапун

Ако чувствате сърбеж и дискомфорт в интимната област, той може да се дължи именно на неподходящия измиващ агент, който ползвате.

Препоръчителна е употребата на антибактериален сапун с неутрално pH, което да запази флората на вагината в норма, а и да ви предпази от поява на инфекции.