Здраве и красота

Най-ефективните храни за бели зъби

Как да избелим зъбите по натурален начин?

02.11.2015г. / 08 40ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Белотата на зъбите е трудно постижима. Обикновено замърсяваме зъбите си ежедневно с оцветяващи хранителни субстанции. Но има и храни, които помагат в избелването на зъбите. Кои са те?

Тъмен шоколад

Може би си мислите, че шоколадът боядисва зъбите и ги разваля? Това не важи за черния натурален шоколад. В него има вещество, наречено теобромин, което образува специално предпазващо или по-скоро изолиращо покритие върху емайла на зъбите, което предпазва от оцветяване.

Ягоди

Ягодите са не просто препълнени с витамини и фибри, те са идеално средство за избелване на зъбите. В тях се съдържат киселини, които действат като „белина“ за зъбната повърхност.

Сода за хляб

Содата за хляб отдавна е известна с избелващите си качества. Разтворете една лъжичка сода в една лъжичка вода. Направете паста и втрийте в зъбите. Не втривайте много грубо, за да не повредите емайла.

Босилек

Дъвчете листа от босилек. Той е мощен антибиотик, който предотвратява появата на бактерии, а заедно с тях и оцветени петна по зъбите.

Ананас

Ананасът също е богат на киселини и ензими, които действат като избелващо вещество за натрупаните петна по зъбния емайл. Веществото бромелаин помага за разграждането на плаката и по-лесното й отстраняване с четката за зъби.

Ябълки

Хрупането на ябълки е един от най-добрите начини за премахване на петната по зъбите. Освен това ябълките добре остъргват и зъбния камък. Кората на ябълките има много силен ексфолиращ ефект, затова не я обелвайте.

Портокали

 

В портокалите се намира веществото D-лимонен, по-точно в кората на портокала. То спомага за отстраняването на петна от пушене.

Бананови кори

 

 

Свързани статии

Никога не изхвърляйте обелките от банан. Те винаги могат да ви помогнат да избелите усмивката си с най-малко един нюанс. Просто разтрийте кората на банана откъм вътрешната й страна по зъбите. Правете това 2-3 пъти седмично и ще се радвате на бели зъби винаги.

Снимка: iStock

Коментирай