Здраве и красота

4 здравословни проблема, за които помагат тиквените семки

Неразположения свързани с менопаузата

04.11.2015г. / 14 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Тиквените семки са не само вкусни, но и изключително полезни. Богати са на витамини А, С, Е и К, витамини от групата В, минерали като калий, калций, цинк и много други. Консумацията на тиквени семки се препоръчва по време на диетични режими, но и също така за регулиране на някои здравословни неразположения.

Хиперплазия на простатата

Около 60% от мъжете над 50-годишна възраст страдат от хиперплазия на простатата. Това е състояние, характеризиращо се с уголемяване на простатната жлеза. Често води до други симптоми и неразположения като стеснение на уретрата, често и непълно уриниране, нарушения на съня.

От друга страна, безсънието води до редица други проблеми, засягащи сърцето, възможно е да се появи и депресия. За този здравословен проблем специалистите препоръчват, освен назначените медикаменти, да се консумират и тиквени семки.

Те са богати на цинк. Редица изследвания са доказали, че дефицитът на цинк при мъжете, често води до доброкачествено разширяване на простатната жлеза.

Нарушения в съня

Безсънието е сериозен проблем, който може да породи други здравословни нарушения, ето защо не бива да бъде неглижиран. Хората, които страдат от нарушения в съня, по-лесно трупат излишни килограми, много по-напрегнати са и нерядко страдат и от депресивни състояния.

Тиквените семки са едно естествено средство, което може да помогне да регулирате съня си. Консумацията им успокоява ума и тялото, премахва тревожността. Семките съдържат аминокиселина, наречена триптофан.

Триптофанът е необходим на мозъка, за да произвежда серотонин. Благодарение на него се намалява тревожността и стресът, повишава се настроението. Ето защо хапвайте всеки ден по една шепа тиквени семки.

Неразположения свързани с менопаузата

Когато настъпи менопаузата, с нея настъпват и резките хормонални промени. Този дисбаланс причинява редица неразположения, като горещи вълни, главоболие, болки в ставите и депресия. Специалистите препоръчват на дамите в менопауза да хапват по-често тиквени семки, за да могат и чрез храната да регулират дисбаланса в хормоните.

Свързани статии

Камъни в бъбреците

Тиквените семки са естествен диуретик. За да поддържате в добро здраве бъбреците и пикочните пътища, пийте не само много вода, но и хапвайте често тиквени семки (без сол). Редица изследвания са доказали, че консумацията на семките предотвратява образуването на калциево-оксалатни камъни в бъбреците.

Също така са ефективни при контролирането на хипертонията, артрита и паразитните инфекции. Спомагат и за защита на сърдечносъдовата система и черния дроб.

Снимка: istock

Коментирай