Здраве и красота

Салвия – билката на дълголетието и доброто здраве!

Помага при настинки и акне

10.11.2015г. / 15 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Наричат я билката на дълголетието. Салвията! Едно безценно растение, богато на витамини, минерали, познато още като градински чай. Салвията често се използва в кулинарията при приготвянето нам меса, сосове. Тя има редица здравословни ползи, някои от които може да видите в следващите редове.

Салвията има антиоксидантен ефект

Антиоксидантите работят срещу свободните радикали, които атакуват клетъчните тъкани, с което увеличават риска от появата на различни видове болести, както и преждевременно стареене.

Действа като антисептик

Салвията или градинският чай, често влизат в състава на пасти за зъби и дентални води, тъй като има антисептични качества. Билката има интензивен отличителен аромат на камфор. Тя съдържа и силни антимикробни съединения, които подобряват денталното здраве и правят дъха свеж. За заздравяване на венците, избелване на зъбите и подобряване на дъха, може да правите отвара от салвия, с която да изплаквате устата си.

Препоръчва се на хората страдащи от диабет

Салвията е сред билките, за които се смята, че имат благоприятно въздействие върху пациентите страдащи от диабет. Това се дължи на факта, че тя може да помогне за намаляване на нивата на кръвната захар.

Помага при настинки

Ако страдате от запушен нос, кашлица или болно гърло, направете си един хубав чай от салвия, но също така и инхалации. Етеричните масла в билката ще спомогнат за отпушването на носа и по-бързото ви възстановяване.

Свързани статии

Полезна е за кожата

Ако страдате от акне, салвията е вашият натурален лек. Направете си отвара от билката и я оставете да се охлади. След това обтрийте с нея лицето си. Благодарение на мощните стягащи свойства, градинският чай спомага за свиването на порите, намалява отделянето на излишен себум и облекчава възпалението върху кожата.

Подпомага храносмилането

Добавена към ястията или приемана като ароматен чай, салвията може да подпомогне храносмилането.

Снимка: istock

Коментирай