Здраве и красота

6 вида затлъстяване и техните първопричини

А вие към кой тип спадате?

07.11.2015г. / 08 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Как трупате излишни килограми? При някои хора се наблюдава равномерно разпределяне на излишните мазнини, докато при други е по-силно изразено в различни области на тялото. Всеки вид затлъстяване подсказва на какво е важно да обърнем внимание. Вижте следващата снимка и какво е необходимо да направите, за да бъдете в добра форма и здраве.

1. Затлъстяване в резултат на качеството на храната

Фигура едно показва най-често срещания тип затлъстяване. Специалисти определят, че това покачване на телесното тегло е резултат от консумацията на твърде много храна и захар. За да регулирате натрупването на излишни килограми, ограничете приема на храна, според това колко енергия изразходвате и разбира се намалете приема на захарни изделия.

2. Затлъстяване в резултат на стрес

Безпокойствието, стресът, депресията, са причина да трупаме излишни килограми в областта на корема. Също така, хората, които страдат от този вид затлъстяване, са склонни да консумират често сладкиши. От първостепенно значение е да намалите стреса и след това да обърнете внимание на храненето. Защото депресивните състояния могат да отключат и така наречения емоционален глад.

3. Затлъстяване в резултат на консумацията на глутенови храни

Глутенът се съдържа в голяма част от продуктите, които всекидневно си купувате – белият хляб, сладкишите, колбасите и т. н. Жените в периода на юнушеството, тези, които имат хормонален дисбаланс или намиращите се в менопауза са изложени на повишен риск от натрупване на излишни килограми в тези области на тялото.

Ето защо е важно да избягват консумацията на храни със съдържанието на глутен и да не се заседяват за дълги часове.

4. Атерогенно метаболитно затлъстяване

Хората, засегнати от този тип затлъстяване имат подут стомах и излишните килограми се натрупват в този раздел на тялото. Често консумират алкохол и изпитват затруднено дишане.

Свързани статии

5. Затлъстяване в резултат на венозната циркулация

Този тип затлъстяване обикновено е наследено. Често се наблюдава по време на бременност и се характеризира с подути крака. Много е важно да се обърне внимание на хранителния режим и на физическата активност.

6. Затлъстяване в резултат на обездвижване

Единственият начин да дадете тласък на метаболизма е да се движите активно поне 3 пъти седмично и да ограничите приема на сладки и тестени храни.

По материали от cuisineandhealth.com

Коментирай