Здраве и красота

Полезни и вредни храни преди сън

Какво да ядем преди лягане, за да имаме здрав сън?

11.03.2016г. / 10 00ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Сънят е крехък механизъм, който може да бъде нарушен много лесно. Един от факторите, които могат да повлияят на спокойния и здрав сън е храната. За да се предпазите от неспокоен сън или безсъние, вижте кои храни трябва и кои не трябва да ядете преди лягане.

Храни, подходящи преди сън

Череши

Черешите са най-добрата храна преди лягане. Те съдържат мелатонин, а той е химикалът, отговарящ за качествения и продължителен сън през нощта. Ниските количества мелатонин влияят зле на съня.

Прясно мляко

Прясното мляко е рискована напитка, защото може да предизвика подуване и газове при някои хора. Ако обаче го затоплите и изпиете веднага след това, няма да имате проблеми.

Прясното мляко провокира секрецията на серотонин в мозъка, което има успокояващ ефект върху организма. Аминокиселината триптофан е катализаторът, който спомага за повишаване нивата на серотонин, което благоприятства здравия сън.

Ориз

Едно проучване от 2007 година констатира, че консумацията на ориз 4 часа преди лягане намалява времето за заспиване наполовина, както и че подобрява качеството на съня.

Храни, вредни преди лягане

Вино

Може и да обичате да пиете чаша вино вечер преди лягане, но това може да се окаже вреден навик. Алкохолът вреди на съня, защото може да ви накара да се събудите няколко пъти през нощта.

Освен това алкохолът влошава хъркането, което пречи на нормалното дишане през нощта. Това допълнително намалява полезността на съня и неговото качество. Отразява се зле на мозъка и тъканите.

Тъмен шоколад

Черният шоколад е полезен в много други отношения, но консумиран преди лягане, има негативен ефект върху съня. В него има не само излишни калории, но и кофеин, който в комбинация с кафетата, които сте изпили през деня, се натрупва в организма и пречи на спокойния сън.

Месо

Месото, независимо дали е мазно или не, е протеин. А за обработването на протеините се изисква време и енергия. Преди лягане организмът няма това време, което утежнява обработката на протеините и пречи на съня.

Вместо организмът да се концентрира върху съня, той се заема да храносмила тежките за обработка протеини.

Снимки: iStock

Коментирай
Свободно време