Здраве и красота

Какво може да предизвика констипация?

Причини за поява на запек

25.02.2016г. / 16 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Запекът е неприятен проблем. Той предизвиква задържане на токсини в тялото и в тежки случаи дори предизвиква отравяне. Какви могат да са причините за поява на запек?

Лекарства

Някои лекарства могат да предизвикат временна поява на запек. Такива са антидепресантите, хапчета за кръвно налягане, медикаменти, потискащи стомашните киселини, бета-блокерите. Ако пиете подобни лекарства и се появи запек, говорете с лекаря ви, защото може да се наложи тяхната подмяна.

Промяна в хормоните

При бременни жени често се появява запек заради променените нива на някои хормони. При намалена функция на щитовидната жлеза също е възможна поява на запек. С възрастта хормоналните нива също се променят и това може да е причина за констипация.

Шоколад

Действието на шоколада при различните хора не е еднакво. При някои действа тъкмо обратното, но при други може да е причина за поява на запек. Затова ако ядете повече шоколад може да се наложи да преосмислите консумацията на любимото си лакомство.

Нисковъглехидратна диета

Полезните въглехидрати, които приемаме от плодовете и зеленчуците в комбинация с фибрите в тях помагат за нормалното изхождане. Ако обаче сте на нисковъглехидратна диета, това може да предизвика запек. Приемайте повече пълнозърнести храни и такива, богати на полезни въглехидрати, за да нормализирате чревната флора.

Твърде много фибри

Злоупотребата с полезното също не е правилна. Ако ядете прекалено много храни, богати на фибри, това може да има обратния ефект. Фибрите са трудни за обработка и голямото им количество в организма предизвиква запек, подуване, газове и неразположение.

Обезболяващи

Някои лекарства за различни болки могат да предизвикат запек. Болкоуспокояващите от нестероиден тип като ибупрофена могат да предизвикат влошаване на перисталтиката на червата. Ако взимате подобни нестероидни противовъзпалителни, може да се наложи да ги замените с други.

Богата на млечни продукти диета

Не прекалявайте с млечните продукти. Те могат да предизвикат запек. За да бъдат разградени правилно в тялото е необходимо да приемате достатъчно въглехидрати, протеини и фибри. Храните богати на влакнини са най-добрият приятел на чревната флора, стига да са в здравословните граници.

Някои заболявания

Ако имате продължителен запек, това може да подсказва за някои заболявания като множествена склероза, възпаления на дебелото черво, диабет, автоимунни заболявания, някои видове рак. Ако запекът продължи повече от няколко дни, консултирайте се с лекар.

Снимки: iStock

Коментирай