Здраве и красота

Натурални средства при ларингит

Как да се преборим с ларингита по естествен път?

06.03.2016г. / 08 00ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ларингитът е неприятно състояние на ларинкса, при което възпалението причинява дрезгавина в гласа, сухота, болезненост и кашлица. Тези симптоми се наблюдават като усложнение от грип или настинка, вследствие на които е настъпил ларингитът.

Какво можете да направите, за да облекчите ларингита в домашни условия?

Не напрягайте гласа си

Ако гласът ви е пресипнал, дрезгав или почти липсва, не го напрягайте. Дори шептенето причинява пренапрежение на ларинкса и гласните струни, от което те могат да пострадат сериозно. Опитайте се да не говорите много. Щадете гласа си, за да му дадете възможност да възстанови силите си.

Пийте много течности

Чайове, вода, супи, бульони – това е ключът към справянето с ларингита. Добрата хидратация е важна за цялостното оздравяване на организма. Течностите, особено ако са топли, облекчават значително симптомите на ларингит и отбъбват подутата и възпалена лигавица.



Важно е гърлото да е постоянно влажно. Ако усетите, че нямате достатъчно слюнка, пийнете нещо или лапнете бонбон за смучене.

Направете си инхалация

Инхалацията е чудесен начин да въздействате на ларингита. Горещата пара облекчава болките и възпалението. Прави гласа по-мек, а дишането по-лесно. Към врящата вода можете да добавите сода за хляб или суха мента, лайка или смрадлика. Изпаренията от тази отвара имат противовъзпалителен ефект.

Правете си гаргара

Гаргарата с разтвор от вода и сода за хляб е много полезна при ларингит. Солен разтвор също помага при този вид възпаление. Разтворете ½ чаена лъжичка сол в една чаша топла вода и направете гаргара. Солта и содата помагат за прочистване на бактериите от гърлото.

Мед

Кусайте по една лъжичка мед през 4 часа. Медът има естествени противовъзпалителни и антибактериални свойства, които помагат по натурален път да се справите с болното гърло.

Можете да комбинирате меда с малко лимон, защото лимонът допринася с богатството си от витамин С.

Свързани статии

Билки

Евкалипт, мента, лайка, мащерка и смрадлика са най-подходящите билки при ларингит. Можете да си направите чай с всяка една от тях или с меланж от няколко по избор.

Джинджифил

Джинджифилът е другият природен антибиотик, който помага при ларингит. Направете си отвара от корен от джинджифил във вряща вода. Пийте я възможно най-гореща. Добавете лъжичка лед към нея.

Снимки: iStock

 

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Мери ( преди 2 години )
Смрадликата не е чай, с нея се прави запарка и се правят гаргари. Силно отровна е и не се приема вътрешно. Само за промички на рани и възпаления, като ако е в устната кухина, се плюе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар