Здраве и красота

Съвети за здрави крака при диабетици

Какво трябва да следим, за да се предпазим от диабетно стъпало?

18.03.2016г. / 13 00ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Диабетът е коварно заболяване, което с времето поразява различни органи и системи в тялото. Когато кръвната захар и нивата на инсулина не бъдат коректно регулирани, те причиняват необратими щети най-вече на сърдечносъдовата, нервната системи, както и на зрението.

Диабетното стъпало е често срещано усложнение, възникващо вследствие на високата кръвна захар. То представлява разрушаване на нервните окончания и кръвоносните съдове. Състоянието води до некроза на тъканите, диабетна невропатия, сепсис и в тежки случаи до ампутация.

Симптомите на диабетното стъпало са болки в краката, отоци, чести инфекции, зачервяване, развитие на язви, кожни инфекции.

Как трябва да следим краката си, ако страдаме от диабет?

Правете всяка вечер преглед на стъпалата

Появата на мазоли, натъртвания и подсичане по стъпалата е рисков фактор за инфекция при диабетиците, тъй като те са по-податливи. Лошото кръвообращение, характерно за страдащите от диабет тип 1 и 2 прави лечението на раните и инфекциите по-трудно.

Поради увреждането на периферните и централните нерви на долния крайник вследствие на диабета мазоли и рани могат да се появят и без външна причина. Затова трябва да преглеждате краката си всяка вечер.

Използвайте и огледало

Важно е да огледате добре всички кътчета на стъпалото. За целта ще ви трябва огледало, с помощта на което хубаво да видите зоните под и между пръстите. С възрастта, а и поради специфичните увреждания на сухожилията, които диабетът причинява, гъвкавостта на тялото силно намалява.

Така че, за да не се затруднявате в прегледа, използвайте огледало.

Обръщайте внимание на най-малките раздразнения

Независимо колко дребно ви се стори дадено изменение по стъпалата, трябва да го регистрирате и да се консултирате с лекар. Кожните зачервявания, подувания, малки ранички, сълзене или топлина могат да означават поява на диабетно стъпало.

Мийте краката старателно и често

За да предпазите краката си от инфекции и усложнения ги мийте старателно и ежедневно с топла вода и сапун. Винаги след баня ги подсушавайте с памучна или хартиена кърпа. Колкото повече влага се задържа по кожата, толкова повече вероятността от инфекция се увеличава.

Хидратирайте постоянно

Качественото и дълбочинно овлажняване е много важно за страдащите от диабет. Метаболитните процеси в организма при наличие на диабет са нарушени, съответно това рефлектира и върху правилното овлажняване на кожата.

Необходимо е да мажете краката си с хидратиращи кремове, проникващи дълбоко в кожата. Колкото по-суха и напукана е кожата, толкова по-податлива е на инфекции.

Свързани статии

Не пропускайте и ноктите

Обръщайте внимание и на здравето на ноктите. Честите гъбични инфекции са присъщи за диабетиците. От тях могат да страдат както меките тъкани и кожните гънки, така и нокътната плочка. Затова следете за изменения в цветя и текстурата на нокътя.

Винаги носете чехли вкъщи

Ходенето на босо не е препоръчително за диабетици именно заради риска от инфекции. Носете чехли, които обаче не запаряват кожата ви. За предпочитане са чехлите, които могат често да бъдат измивани и са отворени в предната част. Така кожата на пръстите може да диша нормално.

Снимки: iStock

Коментирай