Диабет тип 2 и алкохолът – какво трябва да знаем?

Можете ли да пиете алкохол, ако имате диабет и за какво трябва да внимавате?

27.01.2016г. / 14 30ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Алкохолът често е сочен като враг на здравето. Но има редица доказателства и изследвания, които потвърждават обратното. Всичко е в дозата – ако пием умерени до ниски количества алкохол, той дори може да ни помогне в борбата с някои заболявания.

Как стоят нещата обаче, ако страдате от диабет тип 2? Какво трябва да знаят пациентите с диабет тип 2 преди да посегнат към любимото си алкохолно питие?

Може ли да се пие алкохол, ако имате диабет тип 2?

Преди да решите дали да пиете алкохол помислете дали следите строго нивата на кръвната си захар. Алкохолът съдържа много въглехидрати, които биха могли рязко да повишат кръвната захар и да предизвикат проблеми.

Това се случва най-вече при консумация на сладки алкохолни питиета в умерени количества като бирата и вината.

При консумация на по-големи количества алкохол ефектът може да е обратният – нивата на кръвната захар да паднат драстично и да застрашат организма от изпадане в кома или други усложнения.

Консумацията на алкохол при диабет тип две може да има и положителни ефекти

Положителните ефекти от алкохола при наличие на диабет тип 2 са свързани с предпазване от сърдечносъдови заболявания. Малките до умерени количества алкохол допринасят за прочистване на съдовете от лош холестерол и триглицериди.

Това важи както за мъжете, така и за жените.

Какви могат да са лошите ефекти?

Лошите ефекти са свързани със спад или скок в нивата на кръвната захар. Въглехидратите в алкохола повишават глада, което пък повишава желанието за нездравословни бързи храни, казват проучвания.

След консумация на алкохол човек е склонен да преяде, а това е доста опасно при диабет тип 2 и 1.


Съвети за безопасност

Винаги носете със себе си глюкомер. Така ще можете регулярно да проследявате нивата на кръвната захар при нужда.

Носете също източник на бързи въглехидрати, в случай че усетите или измерите резки спадове в нивата на кръвната захар. Блокче шоколад, бутилка кола или бонбон за смучене са най-подходящи.

Следете нивата на кръвната захар преди и след тренировка. По време на физическа активност те се променят, затова е нужно да ги следите непрекъснато. След тренировка обикновено кръвната захар намалява.

Снимки: iStock

Коментирай