Здраве и красота

Често ставане до тоалетна нощем – не сте сами!

Всеки трети човек страда от ноктурия

28.03.2016г. / 13 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ставате ли често до тоалетната през нощта? При много хора отговорът е да. Това състояние се среща при всеки трети човек, а никак не е безобидно.

Честите позиви за уриниране през нощта се наричат ноктурия. Състоянието причинява безсъние, повишава нивата на стрес, пречи на организма да си отпочине качествено, а това води след себе си куп други проблеми.

Какво точно представлява ноктурията?

Ноктурията е необходимостта от ходене до тоалетна през нощта. Ставането посред нощ се влошава с напредване на възрастта. При мъжете се случва заради уголемяване на простатата. При жените заради разхлабване на мускулатурата в малкия таз, раждания, хормонални проблеми и чести пикочни инфекции.

Хроничният цистит често е в основата на проблема ноктурия.

Какви още могат да са причините за възникване на ноктурия?

  • Подуване на краката
  • Задръжка на течности, свързани със заболявания на сърцето или бъбреците
  • Вземане на диуретични медикаменти
  • Задръжка на урина през деня, провокиращо нощни позиви
  • Неконтролиран диабет
  • Пиене на прекалено много течности късно вечер
  • Нервност, напрежение, стрес през деня, които причиняват така наречения „нервен пикочен мехур“
  • Чести циститни инфекции или хроничен цистит

Какво можете да направите, за да облекчите ноктурията?

Намалете приема на течности късно вечер. Това е първото, което може да се направи. Ако помогне, вероятно не страдате от никое друго заболяване от гореспоменатите. Просто разпределението на приема на течности трябва да е равномерно през целия ден, а не съсредоточено вечер.

Започнете да си водите дневник на приема на течности. Записвайте си какво точно пиете и в какви количества, по кое време на деня пиете и колко пъти ходите до тоалетна през нощта.

Водете този дневник за една седмица, за да се проследи причината за появата на проблема при консултацията с лекар.

Изключете кофеина за известно време. Заменете го с безкофеинови напитки. Кофеинът има силно диуретично свойство и провокира честото уриниране. Освен това стимулира нервната възбудимост, което се отразява пагубно на гладката мускулатура на пикочния мехур.

Консултирайте се с лекар, за да се уверите, че не страдате от диабет, инфекции на пикочните пътища или някакво друго състояние.

Снимка: istock

Коментирай