Здраве и красота

За ползите от късното родителство

Да родиш малко по-късно носи ползи за здравето и развитието на детето

29.04.2016г. / 08 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Много жени съжаляват, че на зрялата възраст, на която са все още нямат деца. Общоприетите стереотипи, че е добре да родиш преди 30-годишна възраст потискат много жени. Някои решават да имат деца само защото така е редно. Други го правят заради половинките си.

Избързването вече не е задължително, защото се оказва, че хората, станали родители в по-късен етап от живота си имат и ползи от този избор.

Изследователи от Института за изследване на демографските промени Макс Планк в Лондонското висше училище по икономика направили проучване върху 1,5 милиона мъже и жени от Швеция, родени между 1960 и 1991 година.

Те открили, че хората, родени от по-възрастни майки, включително над 45-годишна възраст, имали много предимства, пише goodhouskeeping.com.

Децата на по-възрастните майки били по-здрави, по-високи, с по-добро образование по-късно в живота си и покривали по-добри резултати на стандартни тестове в сравнение с децата, родени от доста по-млади майки.

Защо децата на по-възрастните майки са по-здрави и по-образовани?

Учените отдават тези резултати на факта, че с възрастта човек помъдрява, придобива по-добри възможности за професионална кариера, осмисля много неща в живота си и се докосва до възможността за живот в по-осигурена среда.

Свързани статии

Тези фактори оказват влияние върху начина на отглеждане на децата. Изследователите смятат, че въпреки че изследването е ограничено в Швеция, то дава добра представа по темата. То може да се прилага и в други страни от САЩ и Европа.

Учените са категорични, че чакането при някои жени си струва, защото дава всички тези положителни ефекти върху развитието на децата. Дори повече в сравнение с отрицателните рискове, които нарастват с възрастта на майката, например рискът от синдром на Даун.

Зрялата майчина възраст дава един по-различен и осмислен поглед върху раждането и отглеждането на дете.

Всички бъдещи родители трябва да са добре запознати с рисковете от бременността и раждането в по-напреднала възраст. Но още по-важно е да се запознаят с положителните ефекти от по-късното и осъзнато родителство!

Снимка: iStock

Коментирай