Здраве и красота

И още причини за нередовен цикъл!

Крехкият менструален цикъл на жените се влияе от толкова много фактори!

10.05.2016г. / 07 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Месечният цикъл невинаги е точен като часовник, за съжаление на много жени. По различни причини той може да не протича регулярно. При някои жени даже може да се случат различни нарушения, въпреки че цикълът им е бил редовен допреди това.

Стресът, напрежението, смяната на времето, неправилното хранене, честите пътувания, физическите упражнения – всичко това оказва влияние върху крехкия женски цикъл. Но какво още може да повлияе?

Неправилно взимане на противозачатъчни хапчета

Ако пропускате таблетки или взимате по грешка повече от една на ден, това може сериозно да повлияе на точността на месечния цикъл. Големият или пък твърде кратък период на пауза във взимането на таблетки между двата цикъла също оказва влияние и може да предизвика както забавянето му, така и прекалено раното му идване.

Имате поднормено тегло

Наднорменото тегло е най-често спряганото за виновник за здравословните проблеми не само на жените, но и на мъжете.

Поднорменото тегло обаче е още по-коварно, тъй като причинява драстични промени в протичането на биохимичните процеси в тялото. То влияе върху месечния цикъл като най-често предизвиква неговата липса.

За да е налице нормален месечен цикъл е необходимо да е налице също така определен абсолютен минимум на телесната маса. Ако теглото е под нормата, организмът минава в режим на самосъхранение и изключва някои второстепенни жизнени функции, каквато е репродуктивната функция.

Поликистозни яйчници

Поликистозните яйчници пречат на нормалното протичане на месечния цикъл. Жените, страдащи от синдром на поликистозните яйчници често търпят липса на нормален цикъл повече от няколко месеца. Случва се цикълът да дойде веднъж, а след това да го няма с месеци.

Това се случва, защото яйчниците се задръстват с неизхвърлени фоликули, образуващи преграда, която пречи на отделянето на нови яйцеклетки.

Току-що сте започнали да взимате противозачатъчни

Има определен период на адаптация за организма при прием на противозачатъчни, в който той търпи промени. Обикновено след като тялото ви свикне с хормоните, които взимате, цикълът се регулира.

Цикълът ви се синхронизира с този на друга жена

Изключително често срещан феномен е месечните цикли на повече жени, живеещи или работещи заедно, да се синхронизират. Ако ви се е случвало – не сте единствената! Много жени изпитват това странно напасване. То е безобидно и не се счита за рисков фактор. Освен това измененията в цикъла при това положение обикновено не са драстични и не трябва да ви притесняват.

Пиете определени медикаменти

Лекарствата за депресия, тревожност, биполярно разстройство или други психични проблеми могат да повлияят на продължителността или наличието на месечен цикъл. Някои антибиотици, приемани по-дълго, също оказват влияние като най-често удължават цикъла.

Други лекарства или витамини като аспирин и витамин С, например, могат да предизвикат обилно кървене.

Снимки: iStock

Коментирай