Здраве и красота

Как да преборим инсомнията без лекарства?

Практики за здрав сън

13.05.2016г. / 08 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Безсънието е ужасно мъчително. Много хора страдат от инсомния. Някои взимат лекарства, за да надхитрят липсата на сън, но тези медикаменти имат своите странични ефекти. Билковите алтернативи също помагат и са широко употребявани, но често ефектът им е временен.

Какво трябва да правите всеки ден и всяка нощ, за да преборите инсомнията по натурален начин без лекарства?

Подобрете средата

Ако си лягате в неприветлива среда, сънят няма как да не пострада от този факт. Важно е да заспивате в добре проветрено помещение, в което няма никаква електроника и светлини. Те влияят зле на производството на мелатонин, жизненоважен за качествения сън.

Спалнята не трябва да е разхвърляна. Това нагнетява стрес и психическо пренапрежение, дори да не го осъзнавате. Опитайте се да се отпуснете преди лягане. Направете си гореща вана или успокояваща маска за лице.

Не си лягайте, докато не ви се доспи

Важно е да се придържате към лягането по едно и също време. Но също така е важно да не се мъчите да заспивате насила, само защото е казано, че трябва. Ако си легнете в леглото бодри, рискувате да не заспите още по-дълго от обикновено.

Затова изчакайте, докато ви се доспи поне малко. Легнете ли в този момент, механизмите на съня ще се задействат много по-лесно.

Ставайте по едно и също време всеки ден

Ставането по едно и също време е по-важно дори от лягането в определен час. Това трябва да важи и за уикендите, не само в работните дни. Ако ставате рано през работната седмица, а в почивните дни спите до обяд, това неминуемо ще повлияе негативно на съня като цяло.

Все по-често ще изпитвате затруднения при заспиването, дори да сте уморени. Ще се будите през нощта и ще ставате трудно рано сутрин.

Избягвайте яденето през нощта

Освен че ще ви донесе излишни килограми, храненето през нощта променя изцяло биохимичния баланс на тялото, необходим за осъществяването на съня. Колкото повече ставате да ядете нощно време, толкова по-крехък ще става сънят ви с времето.

Ако се поддадете на този порочен кръг, излизането от него често е много трудно.

Използвайте леглото само за спане и интимни преживявания

В крайна сметка то е за това! Ако го превърнете в територия за правене на всичко, то ще изгуби своята изконна стойност. Колкото и уморени да се приберете вкъщи, колкото и да ви се иска да се мушнете под завивките и да погледате телевизия само за малко или пък да хапнете сандвич – не трябва да го правите.

Някои специалисти по разстройства на съня дори препоръчват да се избягва четенето на книга на леглото извън времето за сън. Ползвайте го само за спане и интимни забавления.

Въздържайте се от дрямка скоро преди сън

Едно от най-коварните обстоятелства, разрушаващи здравия нощен сън е дрямката преди това. Ако подремвате е добре да го правите в обедните часове. Но ако заспите на дивана пред телевизора вечерно време, ще ви е много трудно да заспите отново като се преместите в леглото си.

Дори да заспите е много вероятно да се чувствате уморени и без енергия на сутринта. Това е така, защото определени химически вещества няма да са се отделили по начина, по който биха, ако сънят ви бе здравословен и качествен.

Освен това, хранителните вещества, приети през деня, няма да са метаболизирани по правилния начин и превърнати в необходимата за бодростта през деня енергия.

Снимки: iStock

Коментирай