Здраве и красота

5 причини тичането да не е най-добрата тренировка

Не то е виновно, а вие!

06.06.2016г. / 12 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Тичането е предпочитан начин за отслабване от много хора. То обаче невинаги дава желаните резултати. Преди да обвините самото тичане за неуспехите си, вижте защо джогингът понякога е неефективен!

Тренировката ви винаги е една и съща

Кардио тренировките, каквото е тичането, са ефективни в началото. След това идва момент, в който резултатите спират да се проявяват и човек изпада в отчаяние. Ако не удържите на това отчаяние, рискувате скоро да се върнете към старите си нездравословни навици и всички положени до момента усилия ще отидат напразно.

Вместо това преценете дали тренировките, които правите, са винаги едни и същи. Ако отговорът е да, то тогава сигурно това е разковничето!

Организмът свиква с повтаряемостта на физическите упражнения, които правите и в даден момент забавя метаболизма в опит за съхранение. Ето защо е важно всеки път да правите по нещо различно по време на тичане.

Не редувате бавно с бързо темпо

Сменяйте темпото, както и времетраенето на тренировката. Редуването на бавно с бързо темпо е един от най-успешните механизми за отслабване и засилване на метаболизма. Тичайте в бавно темпо за около 20 минути, след това направете спринт за 5 или 10 минути в зависимост от това колко можете да издържите.

След това отново забавете бяг. Продължителността на тренировката също е от значение. Ако единия ден сте отделили повече време на интензивното тичане, на следващия ден можете да направите обратното, но за по-дълго време.

Вглеждате се прекалено много в изразходваните калории

Изразходването на калории е важно. В крайна сметка това е нещото, което ви помага да отслабнете и да влезете във форма. Но прекаленото вманиачаване по изгарянето на калории понякога пречи на резултатите.

Една от най-честите грешки, които много хора правят, е да тичат до припадък, само защото са си наумили, че трябва да изгорят поне 500 калории с една тренировка.

Крайното изтощение също не е полезно, защото именно то задейства механизма на съхранение в организма, който пречи на изгарянето на мазнините. Не трябва да забравяте, че всяко едно действие през деня изразходва енергия, а с нея и калории – ходенето, седенето, стоенето.

Ето защо е от огромно значение да сме постоянни в тренировките си, да не пропускаме дните за упражнение и да не прекаляваме, защото всяко минаване на границата е противопоказно за здравето.

Не редувате с други видове кардио тренировки

Кардио тренировките са най-ефективни, когато се редуват с различни стилове. Освен тичането можете да редувате с плуване, каране на колело, различни отборни спортове и дори танци.

Започвате с прекалено голямо натоварване

Всеки иска да отслабне колкото се може по-скоро. Ето защо другата често срещана грешка е да насилим тялото си от самото начало прекалено много. Тренировката сама по себе си е стрес за организма, а пренасилването стресира допълнително. Загубата на мазнини се забавя и се освобождава кортизол – хормон на стреса.

Тренирайте, но щадете тялото си, за да има цялото начинание добър и ползотворен ефект.

Снимки: iStock

Коментирай