Здраве и красота

4 негативни ефекта от недоспиването

Тялото отделя повече хормони на стреса

07.06.2016г. / 15 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

В динамиката на ежедневието има моменти, в които спим по-малко от препоръчваните осем часа сън или сънят ни не е здравословен. Недоспиването не само ни прави по-напрегнати, кара ни да прекаляваме с енергийните и кофеинови напитки, но и има и редица други негативни ефекти върху здравето ни. Вижте някои от тях.

Забавени реакции

Лошият сън, както и недоспиването могат да бъдат причини за забавянето на реакциите ви. Това не е маловажно, особено ако се налага да шофирате, работата ви е свързана с повече физически труд, защото забавянето на всяка реакция може да бъде опасно.

В действителност, изследвания са показали, че лошият сън влияе върху точното време за реакция точно толкова, колкото и алкохолът.

Спадат нивата на тестостерон при мъжете

Лишаването от сън може да бъде причина за намаленото сексуално желание както при жените, така и при мъжете. Освен това, недоспиването може да намали нивата на енергия при представителите на силния пол и да има последващ спад на интерес към интимни ласки, но и тялото им да отделя по-малко количество от хормона тестостерон.

Според изследвания мъжете, които страдат от хронична загуба на сън или лош сън заради сънна апнея, имат по-ниски нива на тестостерон.

Тялото отделя повече хормони на стреса

Когато не спим достатъчно и сънят ни е некачествен, тялото ни започва да отделя излишно количество от хормона на стреса кортизол. Ако това се случва често може да е причина за покачване на телесното тегло, развитие на диабет, преждевременно състаряване, спад на имунната система и други.

Повишава апетита

Редовното недоспиване има ефект да стимулира апетита ни. Когато имаме нарушение на съня, тялото ни започва да отделя повече пептиди, които са отговорни за регулирането на апетита ни.

Свързани статии

Когато почивката ни не е пълноценна, тялото ни ще започне да синтезира повече от пептида грелин, отговорен за повишения апетит, докато пептидът лептин, който подсказва на мозъка, че вече сме сити – намалява.

Също така проучвания показват, че загубата и на 30 минути сън, може да повлияе отрицателно на метаболизма и да увеличи шансовете за развитие на диабет. Това е така, защото недоспиването ни отваря апетит към храни с високо съдържание на захар, мазнини, както и въглехидрати.

Снимка: istock

Коментирай