Здраве и красота

Сложете край на подутите очи и клепачи

Няколко природни начина за премахване на подутини от клепачите

03.07.2016г. / 13 17ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Подутите очи след събуждане сутрин са едно от най-неприятните неща, които една жена може да види в огледалото. Клепачите и торбичките под тях са неприятен проблем, който за щастие има решение.

Не е нужно да ходите на работа с подути очи и клепачи. Можете да повлияете на подуването на клепачите по няколко природни начина.

Трябва да се отбележи, че подуването понякога може да е придружено от други неприятни симптоми като дразнене, сърбеж, зачервяване, замъглено зрение. Ако имате тези симптоми трябва да отидете спешно на лекар, защото могат да са сигнал за отравяне или алергична реакция.

Може също така да страдате от някаква инфекция или възпаление, което също изисква лекарска намеса.

Като изключим тези състояния, подуването на очите най-често се дължи на лош сън, преумора, стрес, задръжка на течности в тялото.

Как да си помогнете?

Лед

Първото нещо, което идва наум е да си сложите малко лед, който да успокои подутината и да даде комфорт. Ледът допринася за бързото свиване на подпухналите тъкани. Не забравяйте да не го слагате директно върху клепачите си. Поставете го в тънка памучна кърпа или плат и наложете.

Алое вера

Алоето има множество полезни приложения за здравето. То помага и при подути клепачи и очи. Алое вера има успокояващи и антисептични свойства, които отнемат от възпалението в тъканите и помагат за отвеждането на задържаните течности от областта.

Приложете натурален гел от алое директно върху затворените клепачи. Изчакайте да подейства 20 минути и изплакнете.

Прясно мляко

Изстуденото прясно мляко помага за намаляване на подуването и подпухналостта в областта на очите. С помощта на памучна кърпа нанесете добре изстуденото мляко върху клепачите. Намажете навсякъде добре. След това оставете да изсъхне и да действа 20 минути. Изплакнете със студена вода.

Хидратация

Хидратирането е най-добрият начин за борба с подуването. Ако сте правилно хидратирани през целия ден, тялото ви няма да складира излишни течности на места, на които не бихте искали.

Картофи

Суровите картофи имат свойството да намаляват подпухналостта. Те облекчават възпалението в тъканите и спомагат за естественото извеждане на излишната вода от тялото.

Наложете резени пресен картоф върху подутите клепачи. Можете да ги използвате също и под формата на едра паста като ги намачкате и поставите върху клепачите с помощта на памучен плат.

Белтъци

Белтъците имат противовъзпалителни свойства. Затова те помагат при подути очи. Просто намажете клепачите и зоната около очите с яйчен белтък. Изчакайте да изсъхне добре, докато започне да дърпа кожата ви. След това изплакнете добре със студена вода.

Чаени торбички

Чаят има невероятни антиоксидантни свойства. Той премахва възпалението и намалява подуването. Наложете употребявани чаени торбички върху клепачите си, както и под тях и оставете да действат поне 20 минути. Не ги поставяйте прекалено горещи – изчакайте да изстинат и чак тогава приложете.

Охладени лъжици

Охладените лъжици са стар метод за борба с подутите очи. Изстудете две лъжици в камерата на хладилника, след това ги наложете върху клепачите. Бързо ще се почувствате по-добре, а и ще изглеждате доста по-свежи.

Краставици

Добрите стари краставици се използват в козметиката и разкрасяването от древни времена. Резени краставици върху клепачите помагат при подуване и възпаление. Те правят кожата свежа и отпочинала. Слагайте резени краставици върху добре почистена кожа и оставяйте да подействат половин час.

Снимка: iStock

Коментирай