Здраве и красота

Защо е добре да хапваме ябълките без да ги белим?

Богати са на витамини

20.07.2016г. / 14 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Едни от най-често консумираните плодове през цялата година са ябълките. Сочни, сладки или по-кисели, те наистина могат да ни помогнат да подобрим общото си здравословно състояние. Но как най-често хапвате тези полезни плодове? С обелката или я премахвате? Оказва се, че ползите от консумацията на ябълки е много по-голяма, когато ги хапваме с обелките. Вижте защо.

Съдържат фибри

Кората на ябълките е един от най-добрите източници на разтворими и неразтворими фибри. Консумацията на една необелена ябълка осигурява около 20% от препоръчителния минимум на фибри за деня.

Също така, около 2/3 от полезните фибри се съдържат именно в корите на плода. Фибрите са основна хранителна съставка, от която тялото се нуждае, за да функционира правилно. Ако искате да поддържате здрава храносмилателната си система и да намалите риска от появата на запек, хапвайте всеки ден по една необелена ябълка.

Богати са на витамини

Обелките на ябълките са богати на витамини А и С. Почти половината от съдържанието на полезните витамини могат да бъдат открити в корите на плода. Тялото се нуждае от витамин А, за да поддържа здравето на очите, кожата. От друга страна витамин С стимулира имунната система, но също така е и важен за здравето и красотата на кожата, косата.

Богати са на минерали

Наред с важните витамини, организмът ни се нуждае и от достатъчно количество минерали. Ако искате да увеличите техния прием, най-добре консумирайте ябълките необелени. Според изследвания в обелките се съдържат минерали като калий, калций, фолиева киселина, фосфор и желязо.

Тялото се нуждае от фосфор и калций, за да укрепи костите, а калият помага на клетките да функционират правилно, а и има ключова роля за здравето и функциите на храносмилателната и сърдечната система.

Регулират нивата на кръвната захар

Обелките на ябълките съдържат широка гама от вещества, които са свързани с регулирането на нивата на кръвната захар. Това означава, че когато консумираме ябълки без да ги белим, не само нивата на кръвната захар остават стабилни, но и отделянето на инсулин е много по-малко.

Свързани статии

Важни са за здравето на белите дробове

Проучванията показват, че консумацията на ябълки с обелките, спомага за подобряване на белодробната функция, тъй като намалява риска от заболявания на дихателните пътища, като бронхит, астма и други.

И не на последно място, ябълките са чудесни, когато искате да свалите излишните килограми, защото съдържат малко калории и почти никакви мазнини.

Снимки: istock

Коментирай