Здраве и красота

6 от най-честите причини за неприятна вагинална миризма

Алергия към презервативи

20.07.2016г. / 17 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Защо вагината има миризма? Въпрос, който всяка жена си е задавала поне веднъж, особено в онези моменти, в които там долу не ухаем толкова приятно. Има много причини за появата на неприятна миризма, като бактериална вагиноза и други инфекции на интимната област, както и:

Алергия към презервативи

Ако сте избрали да ползвате предпазни средства по време на полов акт и въпреки това установявате неприятна влагалищна миризма, обърнете внимание на кондомите. Някои презервативи са направени от материали, които могат да предизвикат алергична реакция и да провокират развитието на бактерии, които да доведат до появата на неприятна миризма. Това важи и за лубрикантите.

Твърде често миене

Ако попитате вашия гинеколог колко често трябва да се миете с интимен сапун, гел или пяна, ще ви посъветва да е веднъж на няколко дни, а през останалото време да се подмивате с чиста вода. Премиването дори и с интимна козметика и топла вода, може да наруши нивата на Ph и да доведе до растеж на бактерии, които да причинят неприятната миризма.

Обърнете внимание на храната

Някои храни със силна миризма като лук, чесън, риба, люти чушки и други могат да доведат до появата на неприятна вагинална миризма. Според някои проучвания, жените, които консумират твърде много пикантни храни се оплакват от неприятна вагинална миризма.

Хормонални промени

Бременност, кърмене, менопауза, проблеми с щитовидната жлеза са все моменти в живота на жената, които водят до различни хормонални промени. Това може да доведе до колебания в pH баланса на вагината и да доведе до множество инфекции с лоша миризма.

Прием на медикаменти

Някои медикаменти като антибиотиците могат да повлияят на бактериалния баланс на влагалището и да доведат до промени в мириса съпроводени с отделянето на секрет. Антихистамините могат да причинят вагинална сухота и да намалят вагиналната секреция. Билковите продукти и етеричните масла също могат да повлияят на свежестта на вагината ви.

Свързани статии

Потене

Топлото време, физическата активност, носенето на стегнати дрехи и бельо от изкуствени материи. Всичко това е причина за изпотяването на вагиналната област. Когато е налице и отделянето на секрет, вагиналната миризма е неприятна.

Естественият мирис на вагината е на мускус. За да предотвратите изпотяването носете дрехи и бельо от дишащи материи.

Снимка: istock

Коментирай