Здраве и красота

Неочаквани причини за неутолима жажда

Какво може да предизвика непрекъсната жажда

17.08.2016г. / 07 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Жаждата е показател за редица нередности в организма. Тя може да подсказва за сериозни заболявания, както и да нашепва за моменти състояния, които се дължат на неправилен начин на живот. 

Ако изпитвате честа и силна жажда, тя може да е провокирана от някои специфични причини. Ето кои са те:

Твърде много сол в храната

Често не осъзнаваме колко големи количества сол поглъщаме. В повечето продукти се съдържат известни количества сол. Когато осоляваме допълнително ястията си ние несъзнателно прекаляваме с приема на сол. 

По този начин организмът ни се затормозява в обработката на солта. Тя причинява задържане на течности, но едновременно с това предизвиква неутолима жажда. Резултатът е подуване на крайниците и лицето, затруднение на работата на бъбреците и сърцето. 

Дълго излагане на слънце

Дълготрайното излагане на слънце, разходките на открито в жегата и стоенето на плажа могат неусетно да ви дехидратират. Ето защо това може да е една от причините за неутолима жажда, въпреки поетите количества вода. 

Ако стоите повече време на слънце през кожата ви се губят големи количества вода. Това води не само до дехидратирането на кожата, но и на целия организъм.

Снимка: istock

Имате диабет

Един от скритите симптоми на диабет е непрестанната жажда. Тя се дължи на погрешната обработка на веществата в организма и по-специално въглехидратите. Прекомерните количества захари причиняват свръхжажда, която трудно се утолява, въпреки приетите количества вода. 

Това се дължи и на факта, че диабетиците уринират често, с което изхвърлят приетите течности. 

Имате сухота в устата

Съществува състояние, наречено ксеростомия, което представлява силна сухота в устата. При ксеростомията слюнчените жлези не произвеждат достатъчно слюнка. Оттам идва усещането за неутолима жажда, пресъхналост и лош дъх.  

Свързани статии

Анемия

Леката анемия обикновено не предизвиква тежка жажда, но силният недостиг на кислород в клетките при по-сериозна анемия води именно до това. При анемията е налице дефицит на витамин В12 и желязо, които са жизненоважни за синтеза на протеина хемоглобин. Ако той е в малки количества в кръвта преносът на кислород от червените кръвни клетки е затруднен. Ето защо изпитвате силна жажда. 

Някои медикаменти

Някои медикаменти могат да предизвикат усещане за непрекъсната жажда. На първо място това са диуретиците. Хората, страдащи от високо кръвно налягане наложително приемат диуретици, което може да предизвика силна жажда през деня и нощта. 

Коментирай