Здраве и красота

Защо четкането на езика е толкова важно?

Лошият дъх се дължи най-вече на бактериите по езика

01.09.2016г. / 16 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато се заговори за хигиена на устната кухина първото, за което се сещаме е редовното миене на зъбите, употребата на зъбен конец и изплакването с вода за уста за свеж финал и здрави венци. 

Не забравяме ли нещо много важно? 

Езикът има нужда от специални грижи за своята хигиена, а повечето хора го забравят. 

Много заболявания в устната кухина се дължат на понижена хигиена на езика. Той има нужда от редовно почистване, защото много случаи именно на него се дължи лошият дъх. 



Върху грапавата повърхност на езика, покрита с множество папили, се създават условия за задържане на бактерии и болестотворни микроорганизми. Могат да се появят инфекции на венците, гърлото, кариеси и лош дъх.

Скорошно проучване показва, че повече от 85% от случаите на лош дъх се дължат на недобре почистван език. По-малката част от пациентите с лош дъх страдат от халитоза или други проблеми със стомашно-чревния тракт. 

Много е просто – трябва да четкаме езика си при всяко миене на зъбите!

В аптеките и магазините се продават специални уреди за четкане на език. Някои видове четки за зъби също са снабдени с гумени влакна на гърба, предназначени за щателно измиване на езика. 

Остъргването му помага за намаляване на бактериите, инфекциите, усещането за обложеност и лошия дъх. 

Свързани статии

За какво да внимавате?

Имайте предвид, че остъргването не трябва да предизвиква болка. Не стържете прекалено силно с уреда или четката, за да не нараните рецепторните клетки, разположени по целия език. 

Стържещите движения, които правите със стъргалката или четката не трябва да са повече от 10 на брой. Просто не е необходимо да се престаравате. Другото, за което трябва да внимавате е да не четкате прекалено навътре, защото може да предизвикате рефлекс за повръщане. 

Често срещана грешка е да четкате езика си с четката за зъби. Така рискувате да пренесете бактерии от него към венците или зъбната тъкан, с което да предизвикате кариеси и по-сериозни заболявания. 

Снимки: istock

Коментирай