Здраве и красота

Разкрийте красотата на кожата си с лайка

Изравнява тена и прави кожата блестяща

02.10.2016г. / 08 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Една от най-често консумираните билки под формата на чай е лайката. Още в древни времена тя е доказала своите лековити свойства, помагайки при болно гърло, безсъние, колики, тревожност, екземи и други.

Освен че е приятна на вкус и здравословна като напитка, лайката има редица ползи за кожата. Ето как да разгърнете красотата си.

Помага при изгаряния

Отварата от лайка има способността да намали неразположенията в резултат на леки изгаряния. Ароматната билка е отличен естествен противовъзпалителен агент, който действа и като лек аналгетик, намалявайки риска от образуване на инфекции в засегнатата област.

За да облекчите кожните неразположения, направете отвара от лайка, след което я охладете за няколко минути в хладилник. Прилагайте като компрес върху засегнатите места.

Край на подпухналите очи!

Торбички под очите, тъмни кръгове... Колко често се събуждате така сутрин или пък вечер усещате очите си уморени? Тези естетични проблеми могат да бъдат лесно елиминирани с помощта на торбички чай от лайка.

Направете си студени компреси като сварите торбичките, а след това ги охладите добре в хладилник. Те действат противовъзпалително, а охлаждащото им действие остава усещането за релакс.

Снимка: istock

Помага при пъпки

Лайката е чудесен натурален лек при появата на пъпки и акне, тъй като има антисептични свойства, които са идеални за намаляване на възпалението и секрецията на себум, но също така и свива порите. Билката се приема много добре от чувствителна кожа.

Всичко, което трябва да направите, за да подобрите вида и здравословното състояние на кожата си, е да я обтривате един два пъти дневно (само на почистена кожа) с охладена отвара от лайка.

Подходяща е за домашен пилинг

За да бъде кожата красива и здрава, трябва веднъж седмично да правим нежен пилинг. А защо той да не бъде с лайка? Сварете една торбичка чай от лайка, след което я разрежете и изсипете съдържанието в купичка.

Добавете към нея малко захар и зехтин. Нанесете този пилинг върху почистена кожа, като масажирате бавно и нежно. След 2-3 минути изплакнете с хладка вода и подсушете. Мъртвите кожни клетки ще са премахнати, а кожата ще разкрие своя блясък.

Свързани статии

Изсветлява кожата

Отварата от лайка е естествено избелващо средство за кожа. Редовното ѝ прилагане спомага за изсветляване на петната и изравняване на тена, като крайният резултат е здравословен блясък. Направете си отвара от лайка и я оставете да се охлади. Към нея прибавете една супена лъжица мед и розова вода.

Разбъркайте добре и с помощта на памучен тампон нанесете върху кожата. След 15 минути изплакнете с хладка вода и подсушете. Правете редовно тази грижа, за да изравните тена си.

Коментирай