Здраве и красота

Канелата и многобройните й ползи за здравето

За какво помага тя?

18.10.2016г. / 17 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Канелата е една от най-полезните подправки. Тя има многобройни ползи за организма и е препоръчително да се приема по малко всеки ден. Можете да я добавяте към напитките си, към десертите си, към киселото си мляко или дори към някои ястия.

За какво е полезна канелата и за какво помага ежедневната ѝ консумация?

Превенция на диабет

Канелата има свойството да регулира както кръвната захар, така и секрецията на инсулин от панкреаса. Това нейно свойство е полезно както за диабетиците, така и за онези, поставени в риск от това заболяване, за страдащите от метаболитен синдром или за хората с наднормено тегло.

Подобрява сърдечносъдовото здраве

Според редица проучвания, канелата има свойството да намалява и холестерола, което има съществено значение за здравето на сърдечносъдовата система. Освен холестерола се намаляват и нивата на триглицеридите в кръвта.

Стимулира мозъчната дейност

Редовната консумация на канела подобрява мозъчната дейност. Антиоксидантните съединения в канелата предпазват от болестта на Алцхаймер и Паркинсон – и двете са дегенеративни мозъчни заболявания, които влошават качеството на живот, познавателната функция на мозъка и двигателните способности, контролирани отново от него.

Потиска възпаленията

Възпаленията в клетките и тъканите са в основата на редица заболявания и състояния. Канелата обаче потиска възпалителните процеси като повишава здравословния статус и намалява риска от различни заболявания. Особено полезна е при хронични възпаления като артрит, ревматизъм, акне, синузити.

Силна е в превенцията на рака

Отново поради наличието на голямо количество антиоксиданти, канелата е полезна срещу рак. Тя потиска деленето на злокачествените клетки и се бори със свободните радикали, предизвикващи злокачествени процеси в тъканите.

Регулира перисталтиката

Канелата играе важна роля в регулирането на работата на червата. Тя има свойството да стимулира размножаването на полезни бактерии и да подобрява тяхната работа. Това помага не само за ускоряване на метаболизма и качествена обработка на хранителните вещества, но и за повишаване на имунитета, който е пряко свързан с баланса в чревната флора.

Бори се с гъбичните инфекции

Кандидозата може да възникне на много места в организма. Най-често тя засяга лигавиците на гениталиите, но може да възникне на практика във всяко кътче на организма. Редовната консумация на канела предотвратява това, тъй като балансира нивата на кръвната захар. Знаем, че гъбичната бактерия кандида се храни именно със захари.

Повдига настроението

Изследванията сочат, че миризмата на канелата действа ободряващо на настроението. Ето защо не трябва да пропускате щипка канела върху десертите си!

Снимки: iStock

Коментирай
1 rate up comment 2 rate down comment
... ( преди 7 години )
Здраве и красота