Здраве и красота

Ефективни техники за премахване на чесновия дъх

Има решение на този проблем!

07.11.2016г. / 11 06ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Чесновият дъх може да убие всякакво желание за разговор, камо ли за интимност. Неприемливо е да миришете на чесън, дори за някои е отблъскващо. Но пък не можете и да се откажете от полезния зеленчук. Какво да правите?

Има няколко храни, които потискат чесновия дъх много успешно. Кои?

Орехи

Сдъвчете няколко сурови орехови ядки. Съединенията в орехите се свързват с тези, образуващи чесновия дъх като се неутрализират взаимно. Много по-ефективно е от дъвченето на дъвка, което само притъпява чесновата миризма, но не я блокира.

Ментови листа

Суровите ментови листенца също са добър начин да се справите с чесновия дъх. Добра работа вършат също пресните листа маруля, босилек или отварата от зелен чай. Те намаляват значително концентрацията на чесновите съединения в храносмилателния тракт.

Ябълки

Проучванията показват, че ябълковата кора намалява чесновия дъх в рамките на половин час след консумацията ѝ. Ако ядете чесън на обяд, имайте предвид една ябълка за десерт. За най-добър ефект хапнете едновременно комбинация от една ябълка и няколко листа мента или маруля.

Спанак

Полифенолите в спанака, смесени с чесновите остатъци в устната кухина и стомаха правят чудеса. Те се свързват със серните съединения на алицина (активна съставка в чесъна) и спират чесновия дъх.

Свързани статии

Магданоз

Магданозът е много ароматна билка, която също е богата на фенолни съединения. Сдъвчете няколко листенца пресен магданоз след като сте си похапнали чесън. Можете да ги консумирате и едновременно. Така навреме ще неутрализирате миризмата на чесън.

Прясно мляко

Прясното мляко гаси пожара в устата при консумация на люти храни. То има и свойството да „гаси“ непоносимия чеснов дъх. Препоръчително е да пиете пълномаслено прясно мляко, тъй като то има най-силни свойства, благодарение на полезните мазнини и протеини в състава си.

Снимка: iStock

Коментирай