Смехът е здраве. Това е не просто поговорка, а самата истина. Вярно е също, че „светът е оцелял, защото се е смял“. Човешката мъдрост неслучайно е стигнала до тези изводи през вековете. Смехът е същинско лекарство, което организмът сам управлява, за да се лекува по натурален път.

Хормоните на щастието, които се освобождават по време на смях, тушират стреса и намаляват възпалението в тъканите.

Кои са най-големите ползи за здравето от смеха?

Намалява стреса

Смехът намалява стреса. Благодарение на това негово свойство дори съществуват методи за алтернативно лечение на стрес чрез смях. Хормоните на щастието, в частност серотонинът, са естественият начин за противодействие на стреса, защото инхибира действието на кортизола (един от хормоните на стреса).

Намалява кръвното налягане

Смехът може да е от голяма полза за хипертониците. Кръвното налягане се влияе от хормоналния баланс в тялото. Ето защо, когато кортизолът е в по-високи нива, кръвното налягане скача. Противодействайте му с повече смях и забавления.

Стимулира кръвообращението

Смехът е активно „занимание“. Когато се смеем голяма част от мускулите ни се съкращават. Ето защо след продължителен смях усещате напрежение в коремните мускули. Това си е вид тренировка. Освен това действието на серотонина предизвиква по-добра ритмичност в съкращаването на гладката мускулатура.

По този начин кръвоносните съдове подобряват своите функции, кръвообращението се стимулира и повече кислород достига до органите и системите.

Още по темата

За какво още помага смехът?

  • Тренира мускулите в много части на тялото – лицеви, дихателни, коремни, мускули на ръцете и краката, гърба;
  • Намалява честотата на респираторните инфекции;
  • Повишава имунитета;
  • Подобрява когнитивните способности, паметта, концентрацията;
  • Стимулира работата на мозъка и нервната система.

Смейте се колкото можете повече. Здравословно е и допринася за удължаване на средната продължителност на живота.

Снимки: iStock