Здраве и красота

Следпразничен детокс режим

7 стъпки, с които да прочистите тялото си

01.01.2017г. / 08 13ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Празниците са онова време в годината, когато хапваме обилно, консумираме повече алкохолни и газирани напитки и се движим по-малко. След всяка почивка е време да презаредим тялото си. Необходим ни е детоксикиращ режим, който да ни помогне бързо да се върнем във форма. Споделяме 7 стъпки, които да следвате.

Какво е добре да избягвате по време на детокс режима?

Откажете се за известно време от консумацията на алкохол, тютюнопушенето, млечни продукти (с изключение на натурално кисело мляко), захар, мед, изкуствени подсладители, кафе, тестени и макаронени изделия, сушени плодове.

Храни, които се препоръчва да консумирате са:

  • Пресни плодове и зеленчуци
  • Риба – печена, на пара, консервирана, ако е в собствен сос или растително масло
  • Крехко червено месо, пилешко (без кожата), като ограничете консумацията му до два пъти седмично
  • Боб, леща, нахут
  • Яйца
  • Зехтин
  • Сурови и безсолни ядки, като бадеми, орехи, макадамия и кашу
  • Семена като ленено и слънчогледово, сусам
  • Зелен чай и разбира се много вода

1. Започнете деня си с чаша топла вода с малко пресен лимонов сок. Това ще подобри храносмилането ви и ще помогне за детоксикацията на организма. Пийте тази напитка преди закуска, на празен стомах. След това може да си направите и чаша ароматен зелен чай.

2. Правете гимнастика

По време на детоксикиращия режим се опитайте всеки ден да правите по един час упражнения. Увеличете аеробните движения, посещавайте клас по йога, отидете на сауна, масаж.

Упражненията, сауната и масажът спомагат за повишаване на лимфния поток и циркулацията на кръвта. Чрез потта и лимфния дренаж тялото ни успява да се освободи от натрупаните токсини.

3. Тъй като храненето е от ключово значение за прочистването на организма, много е важно как ще изготвяте вашето седмично меню. Старайте се в него да преобладават свежите продукти в суров вид. Суровите храни съдържат повече хранителни вещества и ензими.

4. Детоксикирайте ума

Както тялото, така и умът се нуждае от прочистване. Всеки ден медитирайте по 15 минути. Дори и да не сте го правили преди, опитайте се. Седнете удобно, поставете ръцете си в долната част на корема и вдишвайте и издишвайте дълбоко.

Мислете за хубави неща, абстрахирайте се от странични шумове. Тази медитация може да е вашето начало на деня или да я правите след релаксиращия душ вечер.

5. Пийте много течности

Консумирането на правилните течности в достатъчно количество ще помогне на тялото ви да елиминира токсините. Целта на обилния прием на изворна вода, пресни плодови и зеленчукови сокове, чай, е да се стимулира движението на лимфата и прочистването на бъбреците.

Полезни билки за очистване на организма са корен от глухарче и коприва, невен, репей, червена детелина.

6. Четкайте тялото си

Правейки ежедневно тази бюти грижа, вие не само ще разкриете красотата на кожата си, но ще подобрите циркулацията на кръвта, а това ще спомогне за детоксикацията на тялото. С помощта на луфа или друг вид естествена четка или гъба за тяло, масажирайте нежно с леки кръгови движения.

Свързани статии

След душ, върху мокра кожа или във ваната, без излишен натиск. Може да добавите и от вашите любими етерични масла.

7. Дъвчете бавно

И последната, но не по важност стъпка от детоксикиращия режим е сдъвкването на храната. Дъвчете всяка хапка по 10-12 пъти. Бавното и по-продължително сдъвкване подобрява храносмилането и създава усещане за ситост, което ще ви предпази от преяждане.

Коментирай