Здраве и красота

Как да подобрите гъвкавостта си

Лесни упражнения за гъвкаво тяло

17.01.2017г. / 07 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Гъвкавостта е важна за нашето тяло. Тя ни дава възможността да се движим по-свободно, подобрява кръвообращението, еластичността на кръвоносните съдове и намалява болките в гръбнака и мускулите при продължително заседяване, особено ако работата е свързана с това.

Ето защо гъвкавостта ни е необходима. Без нея основни функции на организма отслабват своя положителен ефект, от което цялостното здраве страда.

Как да подобрите гъвкавостта си?

Винаги правете загрявка преди упражнения

Някои хора пропускат загрявката преди тренировка, защото я считат за излишна. Това не е така. Тя има своите важни функции. Загрявката стимулира гъвкавостта, отпуска и подготвя мускулите за работа и предпазва от болезнени последици след приключване на упражненията.

Правете различни разтягания

Стречингът или разтягането на мускулите и сухожилията преди тренировка е също толкова важно, колкото е и загрявката преди това. Разтягането позволява на мускулните влакна да се подготвят за предстоящата работа без да се създава риск от наранявания, разкъсвания или разтежения. Важно е обаче да се разтяга не само всяка отделна мускулна група, но и да се прави по различни начини, за да бъде предизвикано тялото всеки път да се справи с различна техника.

Правете йога

Дори да не сте почитатели на йогата е добре да я практикувате от време на време. Тя помага за повишаването на еластичността на сухожилията, мускулите и гръбнака. Ето защо тя допринася много за подобряването на цялостната гъвкавост. Това ще ви помогне и в другите ви физически тренировки.

Правете упражнения за стимулиране на бедрения сгъвач (мускул)

За да подобрите гъвкавостта както на краката, така и на гръбнака трябва да правите упражнение за разтягане на бедрения сгъвач. Това е мускул, прикрепен откъм задната част на бедрото.

Упражнението се прави като се кляка на едно коляно. Другото коляно е свито на 90 градуса и ходилото е стъпило плътно на земята. Коляното, което остава зад гърба също се свива и се притиска възможно най-близо до гърба. Постойте в тази поза 3-4 секунди и повторете с другия крак.

Масажи

Масажите помагат не само за релаксирането на мускулите и намаляването на болките в тялото, но и за подобряване на гъвкавостта. Благодарение на успокояване и възстановяване на мускулните влакна се постига и подобряване на гъвкавостта.

Правете стречинг и след тренировка

Стречингът не се прави само преди тренировка за подготовка на мускулите за работа. Прави се и след това, за да се успокоят напрегнатите влакна, които са били под напрежение по време на тренировките.

Правете упражнението за хващане на ръцете зад гърба

На повечето хора им е трудно да докоснат ръцете си зад гърба, камо ли да ги хванат. Но с труд и постоянство се постига ефект. С времето и упражненията тялото в горната част става все по-гъвкаво.

Снимки: iStock

Коментирай