Здраве и красота

Натурални начини за прочистване на дебелото черво

Как да отстраним токсините

19.01.2017г. / 12 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

В дебелото черво се задържат всякакви отпадни вещества. Те не само ви карат да се чувствате подути, но и вредят сериозно на чревната флора. Токсините в дебелото черво могат да навредят сериозно на здравето. Ето защо е добре да полагате целенасочени усилия да прочистите червата. Как?

Сок от сини сливи

Сокът от сини сливи има мощно прочистващо действие спрямо дебелото черво, а и не само. Той извежда токсините от организма благодарение на голямото количество фибри в състава си. Запекът и диарията се регулират при редовно пиене на сок от сини сливи.

Ябълков оцет

Ябълковият оцет е много полезен за прочистване на червата. Две супени лъжици от него сутрин заедно с 2 лъжици мед, разредени в 1 чаша топла вода прочиства червата много качествено и освен това намалява холестерола.

Лимонов сок или вода с лимон всеки ден

Чистият прясно изцеден лимонов сок не е за всеки. Той е агресивен и може да причини болки в стомаха. Ако стомахът ви е здрав, правете го, но ако имате проблеми е по-добре да пиете вода с малко количество лимонов сок. Тя действа прочистващо на дебелото черво и спомага за по-бързото отвеждане на токсините от тялото.

Пиене на повече вода

Добрата хидратация е от значение за прочистването на дебелото черво. Колкото по-добре поддържан е водният баланс на тялото, толкова повече се улеснява работата на червата. Ако имате проблеми с дебелото черво, пийте поне 2 литра вода на ден.

Снимка: iStock

Повече пробиотици и пребиотици

Киселите и ферментирали храни съдържат много пробиотични бактерии. Те подобряват чревната флора и извеждат по естествен път шлаките и токсините в дебелото черво.

Повече фибри

Фибрите са необходими за правилната работа на дебелото черво. Не само сините сливи, но и кокосът, смокините, бамята и авокадото ще ви помогнат за тази кауза. Яжте повече пресни зеленчуци и плодове. Винаги гледайте да имате голяма салата в някое от менютата през деня.

Чай от джинджифил

Джинджифилът има прочистващо действие. Освен това тази отвара ще ви помогне да регулирате цялостно храносмилането и да провокирате по-активно движение на червата. Метаболизмът ви ще се ускори и ще отслабнете по-бързо. Добавете и щипка куркума към отварата и ефектът ще се подсили допълнително.

Коментирай