Пълноценният сън е важен не само за нашето физическо здраве, но и за баланса между него и емоционалното ни състояние. Безсънието често се дължи на различни фактори и сякаш по-често те се оказват емоционални, не толкова физически.

Чаша топло мляко, билков чай... Напитки, които могат да ни помогнат да заспим, но кои физически активности се препоръчват, когато искаме да се наспим добре?

Крос

Безсънието често възниква в резултат на стрес и напрежение. Ето защо е важно да се фокусираме върху първопричината и да се опитаме да я елиминираме. Често това не се случва и спортните активности са нашето спасение от стреса.

Лекият крос в рамките на 20-30 минути ще ви помогне да се разтоварите от напрежението, да проясните мислите си, чувствата си. В резултат сънят ви ще бъде по-пълноценен. Много хора намират спасение във вечерния крос, особено през топлите месеци.

Йога

Йогата след края на работния ден? Какво по-хубаво от това! Тази практика не включва голяма физическа активност и напрежение и е един от най-добрите начини да разтоварите ума и тялото си от ежедневния стрес и напрежение.

Не само ще ви помогне да се отпуснете физически, но йогата действа благоприятно на мислите, емоционалното здраве и ако я практикувате редовно, ще забележите как проблемите със съня се случват все по-рядко, а денем ще бъдете много по-ефективни при изпълняването на задълженията ви.

Разходка

Ако сте твърде уморени за крос, разходката из природата също е добър вариант, чрез който да повлияете на стреса, да постигнете повече баланс и да си осигурите пълноценен сън. Ако близо до дома ви има парк, гора с рекичка или езеро, това наистина ще ви помогне да се презаредите с положителни емоции.

Както знаете водата има силата да отмива негативните мисли. Ето защо се фокусирайте върху нейните движения, звуци. От друга страна разходка сред дървета, красиви градини, е удоволствие за сетивата. Поемете от уханията на растенията, вечерната песен на птичките.

Още по темата

Градинарство

Мислите че градинарството не се брои за физическа активност? Всъщност това е една от най-приятните активности, понякога свързана и със загубата на доста излишни калории. Но в този случай ще разгледаме грижата за градината като терапия за добър сън. Дори и да нямате голяма градина, със сигурност отглеждате цветя в дома си.

Купете ново цвете, украсете балкона с нови видове. Ароматът, въздействието на цветовете ще ви помогне напълно естествено да разрешите проблема с безсънието.

Цветята имат мощна сила, затова не подценявайте тяхното въздействие. Но не забравяйте, че тези, които са с остри аромати, като лилиуми и люляк, нямат място във вашата спалня.

Снимка: unsplash.com