Освежаващият аромат на лимоните е незаменим. Цитрусовите плодове са богати на витамини, минерали и имат редица ползи за нашето здраве. На тях се доверяваме, когато искаме да се вталим, да засилим имунитета си, да подобрим вида на кожата си, когато приготвяме кулинарни шедьоври или когато сме настинали. Но ето какво се случва, когато поставим няколко резена лимон в спалнята си. 

Подобрява се дишането

Лимоните могат да ви помогнат да заспите с лекота. Ако имате затруднено дишане, техният аромат ще облекчи неразположението ви и ще ви помогне да заспите. На сутринта ще бъдете заредени с повече енергия. 

Подобрява се настроението

Етеричното масло от лимон е доказано средство за депресия и лошо настроение. Ако не разполагате с него, опитайте със свежестта на слънчевите лимони. Уханието им наистина ще ви накара да поддържате положителна нагласа, а ако обичате да ги хапвате още по-добре. 


Подобрява се въздуха

Ако искате да спите на по-чист въздух, сложете в спалнята си разрязан лимон. Цитрусовият плод може да абсорбира и изпаренията от боя или латекс, ако сте боядисали стаята. 

Намалява се стреса

Тревожността и стресът са част от нашето ежедневие. Понякога те са главните виновници за безсънието. Уханието на цитрусови плодове ще успокои ума и тялото ви след края на работния ден. Това е най-добрият начин да релаксирате.

Вашите концентрация и внимание ще се подобрят

Лимонът има още едно невероятно свойство – да подобрява концентрацията, умствената активност и паметта. Може да се наслаждавате на лимоновия аромат не само у дома, но и в офиса. Така ще бъдете още по-продуктивни или поне според японските учени. 

Още по темата

Понижава се кръвното налягане

Ароматът на лимони може да понижи кръвното налягане. Ето защо ако стойностите на кръвното са леко завишени пробвайте с няколко резена лимон в помещението, в което се намирате или в спалнята. 

Насекомите нямат шанс

Мравки, мухи, комари и други насекоми е малко вероятно да останат в къща, миришеща на лимон. За по-добър ефект, разрежете един лимон наполовина и върху всяка боцнете няколко пъпки от подправката карамфил. 

Снимка: pixabey