Кардио тренировките са най-предпочитани за отслабване. Само че по техен адрес се носят всевъзможни митове, които пречат на качественото им изпълнение и постигането на добри резултати.

Кои са 5-те най-разпространени митове за кардиото и каква е истината всъщност?

Мит №1 – Кардиото трябва да се прави на гладно, защото така се горят повече мазнини

Това донякъде е вярно, но не съвсем. Изследванията сочат, че на празен стомах човек има много по-слаба продуктивност и енергийни запаси, заради което гори по-малко калории по време на тренировка.

За разлика от трениращите на гладно, онези, които хапват нещо енергийно преди кардио тренировка показват по-добри резултати в редукцията на мазнини от онези, които се упражняват на гладно.

Мит №2 – Дълготрайното кардио в еднакво темпо е по-добро за отслабване

Кардиото наистина помага за отслабване. Само че за да е най-ефективно е необходимо темповете на упражнение да се редуват. Така хем ще ускорите метаболизма си, редувайки бързи и бавни темпове, хем ще предпазите ставите и сухожилията от наранявания и изхабявания.

Мит №3 – Тренирайте в темпото, което ви е най-удобно

Разбира се, че малко упражнения са по-добър вариант от никакви. Но пък джогинг в темпото на охлюв няма да ви се отрази особено добре. Просто ефектите му ще са значително по-слаби от очакваното.

За да изгорите калории и да накарате тялото си да се „изхрани“ от собствените си мазнини, трябва да се напрегнете малко повече. Това ще ви помогне да отслабнете по-качествено и трайно да задържите оптималното си тегло.

Още по темата

 

Мит №4 – Винаги тренирайте за зоната, която искате да оформите

В този мит има доза истина. Зоните с най-много мазнини са своеобразно депо за енергия. Ето защо, ако наблягате на тях по-интензивно ще можете да изгорите повече калории. Не забравяйте да редувате нискоинтензивни с високоинтензивни епизоди на тренировката, за да получите максимални резултати.

Мит №5 – Винаги започвайте с кардио, а след това със силови упражнения

Ако тичате 30 минути на пътеката или в парка, а след това се захващате със силовите упражнения, правите огромна грешка. Кардиото оставя организмът изтощен до краен предел, което пречи на качественото изпълнение на силовите упражнения и тренировките с тежести.

Най-доброто, което можете да направите, е да редувате кардио и силови упражнения в различни дни. Това ще ви даде най-положителни резултати. Другият вариант е да правите 10-минутни кардио упражнения, а след това да преминете към силовите.

Снимка: unsplash