Здраве и красота

11 ежедневни грешки, които ни карат да остаряваме

Вредни навици, които ни състаряват преждевременно

16.06.2017г. / 12 10ч.
Илияна Николова
Снимка: unsplash

Снимка: unsplash

В ежедневието си правим много неща, които ни състаряват. Стоенето на слънце и слънчевото изгаряне са само част от нещата, които ни карат да остаряваме преждевременно. Много аспекти от нашия живот ни се отразяват зле без да си даваме сметка. Кои са те?

Мултитаскинг

Тази способност на служителите е толкова любима на работодателите, а толкова вредна за здравето. Мултитаскингът предизвиква страхотен стрес на организма, който състарява и убива клетките, а това води до сериозни заболявания, характерни за възрастни хора.

Не пропускате десерта

Прекалено много захар не е добре за организма. Захарите предизвикват окислителни процеси, състаряващи тялото.

Спите по 5-6 часа на нощ

Дори да ви се струва, че ви е достатъчно, няма как да е истина. Клетките се нуждаят от 8-часов сън, за да се регенерират. В противен случай започват да стареят преждевременно.

Прекарвате много време пред телевизора

Седенето и лежането през деня може да се окаже пагубно. Това е времето от денонощието, в което се предполага, че трябва да сте активни. Когато тялото ви не се движи, процесите в него стават инертни, хранителните вещества не се обработват правилно, съответно клетките, органите и системите не се хранят правилно. Настъпва преждевременно остаряване.

Не използвате околоочен крем

Най-честото място, на което първо се появяват бръчките, е околоочното пространство. Ето защо е добре да ползваме редовно крем с формула, специално създадена за тази деликатна зона.

Използвайте защита срещу слънце, но не само на плажа

Слънцето предизвиква преждевременно стареене. През лятото кожата ни е изложена на показ, дори когато не сме на плажа. Затова трябва да носим слънцезащитен крем през цялото време. През зимата това важи също, но само за откритите части на тялото.

Носите прекалено много грим

Гримът е изпълнен с токсични и вредни съставки, които състаряват кожата. Редуцирайте количеството макиаж, което използвате.

Спите с лице към възглавницата

Когато лицето ви е смачкано във възглавницата с часове, структурата на кожата се нарушава. Образуват се бръчки, фини линии и петна.

Свързани статии

Държите дома си прекалено топъл

Твърде високата температура в дома е вредна за здравето и кожата. Това важи и за градусите в офиса, където въздухът е даже още по-мръсен. Екстремното изкуствено отопление изсушава въздуха и предизвиква дехидратация на кожата и тялото. Така цялостно стареете и трупате години към външния си вид.

Пиете със сламка

Събирането на устните при пиене със сламка е вредно за кожата, защото предизвиква назолабиални бръчки. Отървете се от този вреден състаряващ навик.

Избягвате мазнините в диетата си

Мазнините са полезни за кожните клетки. Благодарение на тях кожата остава млада и без бръчки за по-дълго. Най-важни са омега-3 мастните киселини, които предотвратяват бръчки и фини линии.

Снимки: unsplash

Коментирай