Здраве и красота

За какво може да е симптом нощното изпотяване?

Може да е сигнал за инфекция

26.06.2017г. / 08 12ч.
Илияна Николова
Снимка: pexels

Снимка: pexels

Изпотяването е нормален процес в организма, който помага на тялото да се охлади, да се освободи от токсините и от някои метаболити. То се случва, когато сме активни през деня. През нощта организмът работи условно казано на „бавни обороти“. Някои процеси биват изключени или забавени, докато тялото „почива“. Ето защо изпотяване през нощта не би трябвало да има, освен ако температурата на помещението не е прекалено висока.

Нощното изпотяване може да е симптом, подсказващ за някои сериозни здравословни проблеми. Кои са те?

Сърдечносъдови заболявания

Хората с по-висок сърдечносъдов риск имат известни прояви на нощно изпотяване. Това показва проучване от 2014 година, публикувано в International Journal of Obstetrics and Gynecology. Според резултатите хората, страдащи от сърдечносъдови заболявания изпитват чести нощни изпотявания, стягане в гърдите, дискомфорт по време на сън, задух.

Сигнал за инфекция

Когато тялото се бори с някаква вътрешна инфекция, температурата се покачва, а потните жлези реагират, за да охладят. Това предизвиква изпотяване през нощта, което на пръв поглед изглежда безпричинно.

Може да страдате от генна мутация

Друго проучване, свързано с менопаузата показва, че при някои жени налице е определена генна мутация, която контролира хормоните, отговарящи за изпотяването.

Възможно е да страдате от заболяване на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза също отговаря за контрола на отделителната система и метаболизма. Страдащите от понижена функция на щитовидната жлеза или хипотиреоидизъм изпитват епизоди на нощни изпотявания.

Свързани статии

Причината може да е в някое лекарство

Някои медикаменти могат да предизвикат странични ефекти, един от които е нощното изпотяване. Сред тях са хормонални таблетки, таблетки за лечение на различни видове рак, хапчета за контрол на диабет и други.

Имате автоимунно заболяване

Някои заболявания на имунната система също могат да предизвикат нощно изпотяване. Сред тях са лупусът, ревматоидният артрит, цьолиакия.

Рак

Някои видове рак могат да предизвикат подобни симптоми. Лимфомът, например, е сред тези разновидности на страшната болест, предизвикваща нощно изпотяване.

Снимка: pexels

Коментирай