Здраве и красота

7 чудесни ползи от червеното цвекло

Защо да го хапваме по-често?

10.09.2020г. / 18 04ч.
Илияна Николова
Снимка: pixabay

Снимка: pixabay

Червеното цвекло е храна, на която малко хора обръщат внимание. То заслужава да бъде включвано в менюто по-често заради невероятните си ползи за здравето. Ето кои са те:

Регулира кръвното налягане

Цвеклото има свойството да понижава кръвното налягане. То е богато на азотен оксид. Това съединение релаксира и разширява кръвоносните съдове, намалявайки налягането по стените им.

Намалява риска от сърдечносъдови заболявания

Червеното цвекло има цялостен положителен ефект върху здравето и функциите на сърдечносъдовата система. Редовната консумация на цвекло понижава риска от възникване на сърдечносъдови заболявания и инциденти.

Подобрява издръжливостта

Много спортисти се доверяват на качествата на червеното цвекло. Изследванията показват, че хранителните вещества в него борят умората и повишават енергийните запаси на тялото. Пигментите, които оцветяват урината при консумация на цвекло са веществата, които отговарят и за повишаване на издръжливостта и силите на организма.

Подобрява мозъчната функция

Благодарение на съдоразширяващите си свойства, цвеклото е полезна храна за мозъка. Веществата в него позволяват по-богатото подхранване на важния орган с кислород и хранителни елементи. Някои изследвания сочат, че цвеклото подобрява паметта, концентрацията и потиска дегенеративните процеси в мозъка, водещи до деменция и болест на Алцхаймер.

Регулира работата на черния дроб

Много хора имат известни нарушения в мастната обмяна на веществата. От това страда черният дроб. Стеатозата или така нареченото омазняване на черния дроб засяга почти всеки трети човек.

Червеното цвекло съдържа бетаин, аминокиселина, която има свойството да подобрява функцията на чернодробните клетки и да намалява омазняването му.

Помага в борбата с хроничните заболявания

Цвеклото е богато и на беталаини. Това са антиоксидантни вещества, които действат противовъзпалително и помагат за контрола на хроничните заболявания, причинени от вредното влияние на свободните радикали – затлъстяване, сърдечносъдови заболявания, ендокринни смущения, костни възпаления, рак.

Регулира изхождането

Червеното цвекло е много богато на фибри, които помагат за ускоряване на метаболизма и регулиране на перисталтиката на червата. Това негово свойство допринася не само за отслабване, но и за редовно изхождане и детоксикация на организма.

Коментирай