Прекомерното излагане на слънце при децата крие опасност от прегряване, което се изразява с главоболие, повръщане, а в по-тежките случаи и гърчове.

Моят съвет към родителите е да избягват най-топлите часове и особено интервала от 12ч. до 16ч., защото дори детето да е с шапка и под чадър, това не го предпазва достатъчно от високите температури“, заявява д-р Хрипсиме Каспарян, началник на Второ отделение по педиатрия в УМБАЛ Бургас.

В момента отделението, в което лекуват деца от 2 до 18-годишна възраст, е пълно с пациенти, а най-често срещаните случаи са на летни вируси и прегряване от плажа. Пациентите са предимно деца на български и чуждестранни туристи.

„Основните симптоми, които са характерни за летните вируси, са висока температура или болки в стомаха и повръщане. Препоръчително е, когато детето вдига висока температура за повече от ден, да се потърси лекарска помощ“, разяснява д-р Каспарян.

Родителите трябва да бъдат внимателни и с храната, която дават на децата си, както и със заведенията, които посещават.

В никакъв случай не бива да им купуват царевица или други храни, които се продават на плажната ивица, защото те не се съхраняват при подходящи условия и крият риск за здравето им. Трябва да се избягват още студените напитки и тези с много лед. Чистотата на приборите и съдовете, както и хигиената при приготвяне на храната, също е от значение. Поради тази причина родителите трябва да внимават какви ресторанти и заведения за хранене избират“, казва д-р Каспарян.