10 начина да накараме косата да расте бързо

Как лесно да ускорим растежа на косата

31.07.2017г. / 12 30ч.
Илияна Николова
Снимка: maxpixel

Снимка: maxpixel

Мечтата на всяка жена е косата ѝ да расте колкото се може по-бързо. Как да ускорим растежа на косъма?

1. Подстригвайте често краищата.

Не се плашете, че честото подстригване ще накара косата ви да си стои на една и съща дължина. Колкото повече режете краищата ѝ, толкова повече я стимулирате да расте. Така с всяко следващо подстригване косъмът надскача дължината си.

2. Въздръжте се от желанието си да сте блондинка.

Русото е секси, шик и винаги актуално, но за съжаление – вредно за косата. Ако искате косъмът да расте бързо и здравословно, въздържайте се от изтощаващите руси тонове.

3. Всяка вечер разпределяйте естествените масла по косата.

Идеи за прически за дълга коса (галерия)

Косата се омазнява благодарение на собствените си масла. Те я предпазват от изтощение и стимулират растежа. Ето защо е важно всяка вечер да разресвате косата си, за да разпределите маслата надолу по дължината на косъма.

4. Поддържайте скалпа здрав.

От голяма важност за бързия растеж на косата е здравето на скалпа. Предпазвайте го от пърхот, раздразнения, себорея, наранявания, прекалена сухота. Избягвайте да го третирате с химикали, особено агресивни като тези за дълготрайно къдрене. Колкото по-здрава е кожата на скалпа, толкова по-бързо расте косата.

5. Хранете се правилно.

Храната има значение за растежа на косата. Неправилното хранене може да забави растежа и дори да предизвика косопад. И обратното – питателната за косата храна я кара да расте нормално.

Най-полезните храни за бърз растеж са риба, боб, ядки, целина, пълнозърнести храни.

6. Избягвайте термична обработка.

Ако искате косата ви да расте наистина бързо, избягвайте нагряващите уреди за оформяне на косата. Те изгарят косъма и увреждат скалпа.

Как да успокоите наелектризираната коса

7. Не ползвайте ежедневен шампоан.

Достатъчно е да миете косата си 2 до 3 пъти седмично. Избягвайте да я миете всеки ден, особено с ежедневен шампоан, който има свойството да пресушава скалпа и косъма.

Свързани статии

8. Добавете витамини към рутината.

Ампулите с витамин Е и А са много полезни за косата. Прилагайте ги веднъж седмично за добри резултати.

9. Завършвайте взимането на душ със студена вода.

Горещата вода уврежда косъма. Избягвайте миенето на косата с прекалено топла вода като цяло. Винаги завършвайте със студена струя, за да запечатите косъма и полезните вещества, с които сте го подхранили.

10. Не решете косата, докато е мокра.

Разресването на мокро уврежда косъма и го кара да расте по-бавно.

Коментирай