Здраве и красота

Домашен шампоан с чесън против косопад

Чесънът - полезен при всякакви кожни раздразнения и проблеми с косата

21.09.2017г. / 11 13ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кой казва, че чесънът е само за ядене?! Този прекрасен природен продукт е препълнен с полезни свойства, химически съединения с противовъзпалителен и антибактериален характер.

От векове чесънът се използва за здраве и красота. Неговите антибиотични свойства помагат за регулиране здравословното състояние на кожата и косата. Сярата в него спомага за потискане на загубата на коса, причинена от различни фактори.

Чесънът помага за туширане на инфекциите по скалпа, които предизвикват косопад, сърбеж, обриви, пърхот. Полезен е още и срещу изтъняване на косата, сухота, накъсване на косъма.

11 причини за косопад

Снабдете се с висококачествен чесън, отгледан във възможно най-добри условия и без добавени химикали, пестициди и инсектициди.

Как да си направите домашен шампоан с чесън?

С преса за чесън пресовайте една глава стар чесън. Намачкайте допълнително всяка скилидка, след като я пресовате. Трябва да се получи много гладка паста. В блендер смесете пастата от чесън с ½ чаша вода. Разбъркайте на висока степен. Добавете зехтин, ментово, бадемово масло или масло от жожоба или чаено дърво, за да неутрализирате миризмата на чесън. Етеричните масла помагат за дълбокото хидратиране на скалпа и подхранване на косата.

10 натурални лека при косопад

Разбъркайте шампоана добре, докато се получи гладка паста. Изсипете в подходяща бутилка и съхранявайте на тъмно място.

След употреба на шампоана може да се наложи разресване с широк гребен, за да се отстранят частиците чесън по косата. По желание сместа може да се прецеди през тензух или ситна марля, но само след като чесънът е престоял в сместа поне 3 дни. Така той ще е наситил маслата с полезните си вещества.

Въпреки това полезното му действие е по-малко след прецеждането.

Коментирай