Здраве и красота

Здравословни състояния, от които пълнеем

Раздразнени черва е едно от тях

03.10.2017г. / 12 08ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Забелязали ли сте, че когато сте нервни, намирате се в не особено благоприятен период, хапвате повече? Успявайки да подобрим емоционалното си състояние, виждаме какви щети е нанесъл стресът върху здравето ни.

Една от тях е покачването на телесното тегло. Има редица здравословни състояния, които могат да доведат до напълняване. Споделяме някои от тях, а вие не забравяйте да обръщате внимание на всеки сигнал, който тялото ви подава.

Хипотиреоидизъм

Вашата щитовидна жлеза и хормоните, които произвежда, контролират метаболизма. Но когато се намали синтезът на тиреоиден хормон, метаболизмът ви се забавя. Това разстройство, известно като хипотиреоидизъм, често причинява умора и наддаване на тегло.

Тези симптоми са често срещани и съпроводени със смяна на настроенията, депресия. Ето защо е важна консултацията със специалист, който да назначи необходимите изследвания и лечение, както и промяна в начина на хранене и редовна физическа активност.

Поликистозни яйчници

И това разстройство се дължи на хормонален дисбаланс. Симптомите са нередовни менструални цикли, увеличение на мъжките хормони и кисти в яйчниците. При много жени се наблюдава нежелано покачване на телесното тегло.

Ако имате нередовен менструален цикъл и необяснимо повишаване на теглото, болки, дискомфорт, посетете вашия лекар.

Как да остаряваме елегантно?

Менопауза

Поддържането на здравословно телесно тегло става все по-трудно с възрастта. Менопаузата е естествен период при всяка жена, но хормоналните промени, които настъпват могат да причинят затлъстяване, особено в областта на корема. Разбира се не всяка жена покачва теглото си. Правилното хранене, редовните упражнения и добрият сън ще намалят риска.

Раздразнени черва

Постоянно се чувствате подути, имате болки в корема, трудно изхождане? Може да страдате от нервни черва. Симптомите невинаги са налице, а често ги има, но сякаш не ги забелязваме. Ако не се предприемат мерки за отстраняване на този здравословен проблем, той може да е причина за покачването на телесното тегло. Специалисти препоръчват смяна на хранителния план и редовна физическа активност.

7 причини да не спите голи

Гестационен диабет

Едни от най-познатите типове диабет са тип 1 и тип 2. Но има и трети тип – гестационен диабет, който се наблюдава по време на бременност. Жени, които нямат това заболяване, могат да развият гестационен диабет в 5-ия или 6-ия месец на бременността. През този период вашето тяло произвежда достатъчно инсулин, но плацентарните хормони блокират неговите ефекти.

Свързани статии

Въпреки че някои жени нямат симптоми, други могат да забележат значително увеличаване на теглото, изразен глад, жажда и по-често уриниране. Положителното е, че този диабет обикновено изчезва след раждането на детето, но трябва да бъдете наблюдавани от лекар.

Пролактином

Пролактиномите са доброкачествени тумори, които засягат хипофизната жлеза, частта от мозъка, която произвежда хормона пролактин. Въпреки че не са опасни, те могат да причинят нежелани реакции, включително повишаване на теглото. Често тези тумори се лекуват с лекарства, а понякога и с операция.

Снимка: istock

Коментирай