Здраве и красота

Топ 10 чайове при запек

Облекчават констипацията и извеждат токсините

10.10.2017г. / 15 21ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Констипацията или наричана още на разговорен език запек, е често срещан проблем на отделителната система. Затрудненото изхождане причинява задръжка на токсини в тялото и е предпоставка за заболявания на дебелото черво, включително рак.

Редовното ходене до тоалетна в тези случаи трябва да бъде провокирано с натурални средства. Най-добрите сред тях са чайовете от полезни при запек билки.

Освен чайове се препоръчва повишена консумация на фибри, повече двигателна активност, упражнения и добра хидратация.

Кои са най-полезните чайове при запек?

Зелен чай

В зеления чай се съдържат големи количества кофеин, което го прави идеален заместител на кафето. В допълнение зеленият чай е много богат на антиоксиданти, които стимулират работата на дебелото черво.

Плодове срещу запек

Чай от копър

Копърът е прекрасна билка и подправка. Отварата от него допринася за облекчаване на констипацията. Богат е на антиоксиданти и минерални съединения.

Чай от репей

Този чай не е често срещан у нас, но в китайската медицина е един от най-предпочитаните срещу запек. Освен това активно се бори с инфекциите и възпаленията.

Чай от тулси

Тулси съдържа фитохимикали, които имат много съществени ползи за организма, включително и срещу констипация. Чаят от тулси намалява лошия холестерол и има успокояващо нервната система действие.

Чай от сминдух

Тази прекрасна билка облекчава запека. Богата е на фибри, минерали и витамини, които стимулират червата в работата им.

Чай от агаве

Чаят от агаве се доближава доста до черния чай по свойства. Той е полезен за храносмилането и провокира перисталтиката на червата.

6 билки, които облекчават запека

Чай от сена

Сената или наричана още майчин лист, е билка, която е мощен лаксатив. Ето защо трябва да се използва по-предпазливо и не в големи количества.

Чай от карамфил

Карамфилът е прекрасен за прочистване на дебелото черво. Той също е силен и не трябва да се приема прекалено често и в големи количества. Полезен е още в лечението на кандида и различни бактерии.

Чай от джинджифил

Джинджифилът също има мощно действие върху храносмилателната и отделителната система. Той е истинска бомба от полезни хранителни вещества, които подобряват цялостното здраве на организма.

Чай от коприва

Копривата е прекрасен източник на минерали, желязо, витамини, антиоксиданти, фитохимикали, борещи се с възпаленията в червата и стимулиращи тяхната работа.

Коментирай