Здраве и красота

Как да се справите с есенните алергии

Полезни съвети за превенция на появата на симптомите

24.10.2017г. / 06 06ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Не само през пролетта се отключват симптомите на алергия. Есенните климатични условия също могат да провокират неприятни проблеми с дихателните пътища, кожни реакции и други симптоми, свързани с есенните алергии.

Как да се предпазите от активирането на есенна алергия?

Алергиите – вродени, придобити и сезонни

Вземете предварителни мерки

Не чакайте симптомите да се проявят, а действайте превантивно. Ако имате диагностицирана алергия, започнете с взимането на предписаните ви медикаменти в първите дни на есента, но само след консултация с лекар.

Взимайте душ след като сте били навън

За да отстраните натрупаните алергени по тялото и дрехите си от разходки и активности на открито, взимайте душ веднага щом се приберете. Много е важно да сте се изкъпали преди да си легнете, защото много от симптомите на алергия се проявяват преди и по време на сън.

Избягвайте някои храни

Някои храни съдържат алергени повече от други. Сред тях са бананите, пъпешите, краставиците и тиквичките. Ако имате непоносимост към някои от тези продукти ги избягвайте. Ако други продукти отключват алергични реакции при вас, проследете кои са и ги избягвайте.

Кои симптоми издават алергията към котки

Свързани статии

Почиствайте падналите листа пред дома си

Падналите листа създават условия за растеж на плесени и алергени. Не допускайте в близост до дома ви да се натрупват големи купчини с паднали листа. Почиствайте ги навреме или помолете някой от близките ви да го прави вместо вас, за да избегнете отключване на симптомите.

Избягвайте полените

Изследванията показват, че не само през пролетта полените са активни. Има растения, които освобождават тези алергени и през есента до падането на първия сняг. Избягвайте разходките в гори и гъсто залесени паркове с растения, освобождаващи дразнещи полени.

Коментирай