Здраве и красота

Физически симптоми на депресия

Или как депресията засяга физиката, не само психиката

15.12.2017г. / 13 18ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Клиничната депресия е заболяване, което може да засегне целия организъм. Нейните симптоми далеч надхвърлят лошото настроение и тъгата, както повечето хора смятат.

Депресията има физически измерения. Тя може да засегне някои функции на организма и то сериозно.

Предродилна депресия – симптоми и лечение

Кои са физическите симптоми на клинична депресия?

Умора, изтощение

Хората с депресия изпитват трудност за извършване на обикновени ненатоварващи ежедневни дейности. Те се чувстват уморени непрекъснато, липсва им енергия. Умората, причинена от депресия е по-различна и по-тежка от която и да е друга умора, физическа или психическа. Тялото се усеща като по-тежко и подуто, трудно за придвижване.

Промени в апетита

При различните пациенти промените в апетита имат различни измерения. При някои се наблюдава вълчи глад, при други желанието за хранене намалява, дори в тежки случаи отсъства напълно.

Болки в ставите

На пръв поглед няма нищо общо между депресията и ставите, но това не е така. Не неглижирайте дискомфорта в ставите, ако имате налице и останалите характерни симптоми на депресията.

Тези болки, въпреки че наподобяват онези при артрит, са вследствие на натрупването на хормони на стреса в тялото, които са андрогени и стероидни съединения по характера си. Тези биохимикали имат свойството да рушат костите и сухожилията. Възпалението, което причиняват предизвиква болки.

Типове личности, застрашени от депресия

В някои тежки случаи при депресия се стига дори до оперативна смяна на стави заради нелекувано възпаление, възникнало вследствие депресия.

Чести главоболия

Тензионното главоболие е типичен симптом на депресия. То започва от врата и се изкачва по мускулите до главата. Може да обхване различни области, подобно на мигрена.

Проблеми с храносмилането

Емоциите контролират храносмилането. Те могат да предизвикат подуване, разстройство, но и запек, забавен метаболизъм, трупане на мазнини в областта на корема. Най-чести са диарията и гаденето след хранене.

Коментирай