Здраве и красота

Естествени методи за борба с високото кръвно налягане

Как да намалим кръвното с натурални подходи

11.01.2018г. / 11 31ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кръвното налягане трябва да се поддържа в оптимални граници. Ако се повиши съществуват куп рискове за здравето. Неконтролираното високо кръвно налягане е сред водещите причини за опасни усложнения.

Наред с медикаментозното лечение (ако лекарят ви прецени, че такова се налага), има и естествени механизми, по които високото кръвно налягане може да се контролира.

Ето какво можете да промените в начина си на живот, за да поддържате кръвното налягане в нормални граници.

Разхождайте се

Най-естественото движение на тялото, това е разходката. Енергичното ходене по 1 час на ден намалява кръвното налягане и позволява то да бъде контролирано в оптимални стойности.

Как да се справим с кръвното налягане без хапчета?

Наблегнете на калия

Калият има свойството да понижава кръвното налягане. Авокадото и бананите са сред най-богатите на калий продукти. Наблягайте на тях.

Направете си стриктен график за лекарствата

Ако взимате медикаменти за контрол на кръвното налягане, постарайте се да си изградите точен график за тях. Не ги пропускайте и не ги взимайте по различно време. Така ще са най-ефективни, а кръвното ви няма да излиза от граници.

Яжте много черен пипер

Изследванията показват, че черният пипер намалява кръвното. Избирайте такъв, който не е смесен със сол, защото тя повишава кръвното налягане.

Инвестирайте в добър домашен апарат за измерване на кръвно налягане

Регулярното измерване на стойностите на кръвното е от значение. То трябва да се проследява винаги, а не само когато ви прилошее.

Ленено семе

4 супени лъжици ленено семе на ден намаляват кръвното налягане. То е богато на омега-3 мастни киселини, които играят важна роля за здравето на сърцето и кръвоносните съдове, освен това понижава лошия холестерол.

Кога е нормално кръвното ни да се покачи?

Сменете кафето с чай

Кофеинът не се отразява добре на кръвното налягане. Ако имате хипертония е препоръчително да избягвате да пиете повече от едно кафе на ден. Заменете останалите чаши кафе, които бихте изпили с чай.

Медитация

Дишането е важно за кръвното налягане. Ритмичното и спокойно дишане в дълбочина помага за отпускането на кръвоносните съдове и тяхното разширяване. Това намалява кръвното.

Черен шоколад

Черният шоколад съдържа флавоноиди и антиоксиданти, които понижават стойностите на кръвното налягане. Те правят артериите еластични, премахват лошия холестерол и плаките и позволяват на кръвта да преминава свободно. Това намалява високото кръвно налягане.

Радвайте се на миговете с партньора си

Моментите на обич и щастие с най-близките хора, най-вече интимния партньор, намаляват стреса и понижават кръвното налягане.

Наблегнете на сушените кайсии

Те са изключително богати на калий, бета-каротин, фибри и желязо. Този богат коктейл от полезни вещества намалява кръвното налягане и подобрява кръвообращението.

Пийте по 2 чаши пресен портокалов сок

Изцеденият сок от портокал съдържа невероятно полезни вещества за кръвното налягане. Той намалява стойностите му с до 10 пункта. Съдържа калий, който както уточнихме, е много полезен за съдовете и сърцето, а и не само.

Вземете си домашен любимец

Изследванията показват, че притежателите на домашни любимци имат по-малко проблеми с кръвното налягане. Вземете си животинка, която да ви обича безрезервно и да ви помага да намалите нивата на стрес в организма.

Коментирай