Здраве и красота

4 типа стареене на кожата

Как да се грижим за младостта си

16.01.2018г. / 11 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Казват, че ако искаме да разберем как ще изглеждаме в напреднала възраст, трябва да погледнем нашите майки и баби. Стареенето е естествен процес. Започваме да стареем веднага щом спрем да растем и това се случва приблизително на 20-годишна възраст.

Храненето, навиците, начинът на третиране на кожата, могат да забавят или ускорят процеса на нейното стареене. Има 4 основни типа стареене на кожата. Вижте кои са и какви грижи се препоръчват за тях.

Гравитационно стареене на кожата

Този тип стареене лесно може да бъде разпознат, тъй като контурът на лицето се отпуска видимо в областта на брадичката.

Често се среща при тези жени, които имат по-дебела, мазна кожа, склонни към поддържане на наднормено тегло. Типичните особености на този морфотип включват отоци на лицето, подпухналост на клепачите (горен или долен клепач).

Поради излишната подкожна мастна тъкан, контурите на лицето се деформират през годините, образуват се гънки на шията, в областта на деколтето и се наблюдава увисване на клепачите. Кожата става отпусната, но пигментни петна и изразените бръчки при този вид стареене са рядкост.

Как да се погрижите за кожата си?

Добре е да промените начина си на живот, да се отървете от вредни навици, като прекомерна употреба на сол, алкохол, захар, чай или кафе. Трябва да си осигурите достатъчно сън. Също така е важно да включите в домашната си грижа моделиращи маски и продукти, които стимулират синтеза на колаген и еластин.

Причини очите ви да изглеждат по-стари

Доверете се и на грижата на специалисти, като се поглезите с масажи, мускулна стимулация на лицето и шията, както и други процедури, които биха ви препоръчали.

Уморено лице

Джулия Робъртс е класически пример за жената, която няма възраст. Умореният вид на лицето се отличава с тъжно изражение, назолабиални бръчки. Това може би е най-добрият начин за стареене на кожата, който се наблюдава при жени със слаба фигура и овално лице.

Жените, които стареят по този начин се отличават и със сенки, леко отпускане на ъгълчетата на устните, малка подпухналост, като всичко това им придава уморен вид. Цветът на кожата става по-сивкав.

В този случай всеки вид грижа ще бъде ефективна, но трябва да обърнете повече внимание на избора на антиоксидантни продукти, тъй като те са отговорни за стягането на кожата, за подобряването на нейния тен. Не забравяйте за подхранващите маски, повърхностните химически пилинги и терапиите при специалист.

Стареене с фини бръчки

Суха, кадифена кожа, която няма никакви проблеми, видими пори, фина и нежна е. През 20-те ви години всички ще ви завиждат за нея, но след 40 нещата ще се променят. Кожата постепенно започва да се покрива като с мрежа от фини бръчици. Най-напред се появяват тези около очите, познати още като „пачи крак“, след това на челото, а по-късно и в зоната около устните.

За да поддържате кожата си в добър вид е много важно да ѝ осигурите подхранваща и хидратираща грижа още преди появата на бръчките. Ако сте на възраст 20-25 години, добре е да включите в грижата си овлажняващи продукти с хиалуронова киселина и витамин С и нощен подхранващ крем.

Не забравяйте за защитата – студът и слънцето са вашите основни врагове. Ако сте над 30-годишна възраст и вече имате бръчици, помислете за процедури в козметичния салон, като се доверете и на продукти на основата на хиалуронова киселина, мезотерапия с витамин С.

Мускулно стареене на кожата

Джеми Лий Къртис е класическият представител на този тип стареене. Стегнати контури на лицето, стегната шия, но силно изразени и дълбоки бръчки. Кожата е тънка, но твърда, а с напредване на възрастта изглежда, че лицето става по-сухо, чертите стават остри, но контурите почти не се променят.

Свързани статии

Това се дължи на добре развитите малки мускули и много тънкия подкожен мастен слой. След 40-годишна възраст, жените, които са предразположени към този тип стареене на кожата, могат да се сдобият с дълбоки бръчки на челото и назолабиални такива.

Също така, нерядко страдат от пигментация на кожата. Корекцията на бръчките най-често изисква попълване с подходящи филъри. Не забравяйте да ползвате козметика, която е със слънцезащитен фактор през цялата година. Вече всички кремове и почти всички видове фон дьо тен, както и ВВ и СС кремове осигуряват такава защита.

Снимки: Reuters

Коментирай