Здраве и красота

Невероятните ползи за здравето от маслото от тиквени семки

Богато на много полезни вещества

20.01.2018г. / 06 31ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Напоследък мазнините са сочени като основен виновник за високия холестерол, наднорменото тегло, сърдечносъдовите заболявания.

Сред растителните мазнини обаче има и редица полезни. Една превъзходна и много полезна растителна мазнина е тази от тиквени семки.

6 здравословни ползи от гъбите

Маслото от тиквени семки има противовъзпалителни свойства, които намаляват болките в ставите, потискат вирусните инфекции. Мощните антиоксиданти в това масло предпазват сърдечносъдовата система, борят се със свободните радикали, предизвикващи не само възпаления, но и рак.

За какво помага маслото от тиквени семки?

Успокоява безпокойство и стрес

Тиквеното семе е източник на витамин Е, магнезий, цинк, омега-3 и омега-6 мастни киселини. Освен тях в маслото от тиквени семки се намират и стероли. Всички те вкупом се борят със стреса, напрежението, безпокойството, депресията.

Изследванията показват, че маслото от тиквени семки бързо подобрява тревожността и повишава секрецията на серотонин. Това се дължи на триптофана в състава на тиквеното семе. Триптофанът стимулира по естествен път секрецията на хормони на щастието.

Подобрява съня

Триптофанът има свойството да подобрява и съня, намалявайки стреса в организма. Той намалява времето за заспиване, увеличава продължителността на съня и предотвратява среднощните събуждания.

Мощни противовъзпалителни свойства

Маслото от тиквени семки има доста високо антиоксидантно съдържание. Антиоксидантните съединения потискат оксидативния стрес в клетките и намаляват възпаленията, борят се със стареещите процеси в клетките и предпазват от рак.

За многобройните здравословни ползи на сока от лайм

Свързани статии

Ползи за сърдечносъдовата система

Дълголетието и здравия, активен живот се дължат най-вече на здравото сърце. Тиквеното семе поддържа сърдечносъдовата система в прекрасно състояние. То е богато на омега-3 и 6 мастни киселини, които правят кръвоносните съдове защитени от плаки, по-еластични и здрави. Сърдечният мускул също се нуждае от тези мастни киселини. Кръвното налягане пък се нормализира, благодарение на тях.

Предотвратява косопад

Проучване от 2014 година показва, че маслото от тиквено семе предотвратява косопада и потиска вече съществуващия такъв. То подхранва скалпа в дълбочина, прави фоликулите по-здрави и стимулира растежа на нови косми.

Стимулира репродуктивните функции

Маслото от тиквено семе подпомага функцията на уринарните и репродуктивните органи. То спомага за изчистване на инфекции по пикочните пътища, които биха могли да навредят не само на уринарния тракт, но и на половата система.

Коментирай